Wij geloven in kunst die zich niet laat begrenzen door afgebakende disciplines, in kunst die ontstaat uit een kruisbestuiving van uiteenlopende ideeën. Wij geloven dat kunst gaat leven en betekenisvol wordt in de ontmoeting met jou, met de ander, met de wereld.

Wij zijn De Nieuwe Oost, het interdisciplinair productiehuis gevestigd in Oost-Nederland. Wij scouten beloftevolle  theatermakers, choreografen, schrijvers en muzikanten, die we coachen bij de ontwikkeling van een zelfstandig bestaan als maker. Per jaar ondersteunen we circa vijftig talenten, die na een intensief begeleidingstraject uitvliegen.

Onze makers denken en werken discipline-overstijgend. Veel van onze producties zijn dan ook niet in de hokjes popmuziek, literatuur, theater of dans te vangen. Schrijvers helpen songwriters bij het aanscherpen van hun lyrics. Producers ontwerpen muziek voor theatervoorstellingen. Choreografen regisseren dichters. We brengen ze bij elkaar en bieden de ruimte om nieuwe vormen te ontwikkelen.

Cultuur is van iedereen. Onze makers staan midden in de samenleving. Daarom verzorgen we workshops in asielzoekerscentra, verzorgingshuizen en op scholen. Ook organiseren we  makersmeet-ups, open repetities,  en debatten met wetenschappers of maatschappelijke organisaties. We publiceren boeken en releasen muziek. En we bedenken, maken en organiseren festivals, voorstellingen en concerten.

We zijn nieuw maar niet zonder geschiedenis. De Nieuwe Oost is ontstaan uit de drie succesvolle productiehuizen in Oost-Nederland: Generale Oost uit Arnhem, productiehuis Oost-Nederland uit Deventer en Wintertuin uit Nijmegen. Samen zijn we een vernieuwende netwerkorganisatie die een grote slagkracht heeft om te doen waar we in geloven: onderzoekende, onbegrensde, kunstenaars de ruimte geven. Want zij zijn de smaakmakers van de toekomst.

Naar nieuws overzicht

Meer nieuws

Dit najaar op tour!

Van september t/m januari in de theaters: Het Wilde Oosten & De Aankomst van de Titanic (en andere heldendichten)

TAGS: theater dans literatuur makers muziek experiment

>

Meld je aan voor de nieuwe Makers Meeting

Theater- en of dansmaker? Pitch jouw idee aan De Nieuwe Oost!

TAGS: theater dans makers

>

Wij bouwen aan De Nieuwe Oost

Vanaf 1 januari 2017 is het zo ver: productiehuis De Nieuwe Oost is een feit. Het startschot voor het samengaan van ...

TAGS: theater dans popmuziek literatuur

>

Jan Terlouw Junior is geselecteerd voor Popronde Nederland 2017

Jan Terlouw Junior & The Nightclub doet mee met de Popronde 2017.

TAGS: Jan Terlouw Popronde popmuziek

>

Theater a/d Rijn wint de Willem Diehlprijs 2017

'Theater a/d Rijn is niet herbestemd maar doorbestemd’.

TAGS: Theater a/d Rijn Willem Diehlprijs theater

>

Lees ons manifest!

Wij geloven in kunst die zich niet laat begrenzen door afgebakende disciplines, in kunst die ontstaat uit ...

TAGS: De Nieuwe Oost manifest

>