Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Op 21 april presenteren we op de Avond van de grote beloftes drie nieuwe chapbooks: de stripnovelle Hoe bijen de ruimte vullen van Jelko Arts, de novelle Jachtseizoen van Marjolein Takman en Chacun sa chance, het verhaal van een reis van Marjolein Visser. Kun je er niet bij zijn? Op 24 april worden de chapbooks gepresenteerd tijdens de showcase in Perdu in Amsterdam.

Op de Avond van de grote beloftes staat het werk van drie jonge, talentvolle makers uit ons ontwikkeltraject centraal: Jelko Arts, Marjolein Takman en Marjolein Visser. In hun verhalen gaan zij allen op zoek naar de (on)mogelijkheid van contact. Schrijven is voor hen hét medium om de banden die tussen mensen bestaan te onderzoeken. Een vader en zoon, een middelbare scholier en een invaldocente, een uitgeprocedeerde asielzoeker en iemand afkomstig van het continent waar de mensen willen dat hij er wegblijft: terwijl hun werelden uit en bij elkaar komen worstelen ze met dezelfde vraag. Hoe overbrug je de afstand tussen jezelf en een ander?

Toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Stuur voor 16 april een e-mail met als onderwerp ‘Reservering Avond van de grote beloftes Nijmegen/Amsterdam’ naar roos@denieuweoost.nl.

Chacun sa chance, het verhaal van een reis

Literaire non-fictie van Marjolein Visser

Terwijl ik moe naar de kleine hagedis kijk die wegschiet onder mijn bed, denk ik hoe moeilijk het is om te praten over iets dat mislukt of traumatisch is. En al helemaal voor een hele groep vreemde mensen met allemaal verschillende belangen. Hoeveel vreemder het nog is om te worden geïnterviewd door iemand die anders nooit met je zou praten. Iemand afkomstig van het continent waar de mensen willen dat je er wegblijft.

In 2015 won Marjolein Visser de VPRO Bagagedrager. Haar plan was om zich in te leven in een uitgeprocedeerde asielzoeker die terugkeert naar het land van herkomst. Twee jaar later vertrok ze naar conflictland Mali om daar te spreken met teruggekeerde migranten en hun familieleden en begeleiders over hoe zij hun weg terugvinden na thuiskomst. Een weg waarbij niet de reis de bestemming is, maar de bestemming de reis.

Chacun sa chance is gebaseerd op deze reis en beschrijft afwisselend Marjoleins eigen ervaringen en de jarenlange zoektocht van een Malinese migrant. Deze twee mensen en hun werelden komen gedurende het verhaal langzaam bij elkaar.

Jachtseizoen

Novelle van Marjolein Takman

De woede begon in mijn keel. Ik had weleens gehoord dat woede borrelde, maar dat deed het bij mij niet. Het was een stuk staalwol dat ijzeren haakjes in mijn slokdarm sloeg. Hoe langer ik daar bleef staan, hoe verder het zich verspreidde. Het herhaalde een melodie in mijn hoofd, een liedje dat ik al tijden niet gehoord had, iets uit een reclame voor wasmiddel. Ik zag de machine uit het filmpje draaien. Het was niet bevredigend geweest om die vrouw te verdrinken in de emmer sop op de grond. Ze hoefde sowieso niet dood, ze moest alleen niet zo naar me kijken. Achter mijn ogen zat een plek die volliep met boosheid. Misschien was het eindelijk zover.

Jachtseizoen is een novelle over een meisje en een invaldocente die ieder gevangen zitten in hun eigen onmacht. Allebei zoeken ze naar een rigoureuze uitweg, iets dat alles verandert. Het meisje is op weg naar school met een zware weekendtas, terwijl de invaldocente de wijze raad van haar ouders probeert toe te passen op pubers die gewoonweg niet geïnteresseerd zijn in wat zij te vertellen heeft. Uiteindelijk belanden ze samen op een bankje voor de receptie, waar ze worstelen met dezelfde vraag: hoe richt je zelf je leven in?

Hoe bijen de ruimte vullen

Stripnovelle van Jelko Arts

Hoe bijen de ruimte vullen is een stripnovelle over bijzondere hobby’s waarin mensen zichzelf kunnen verliezen. Jelko bouwt werelden van lego en zijn vader is imker. Beiden gaan volledig op in hun eigen hobby, maar ondanks die overeenkomst vinden ze elkaar niet. Het lukt ze niet hun liefde voor lego en bijen met elkaar en hun omgeving te delen. Als Jelko naar een beurs in Keulen afreist wordt hij geconfronteerd met zijn onvermogen tot werkelijk contact.

Contactpersonen

Vragen over publiciteit? Mail Roos.

Gerelateerd nieuws

Marjolein Visser ontvangt PAX Duif

Op de Internationale Dag van de Vrede reikte vredesorganisatie PAX aan Marjolein een PAX Duif uit.

TAGS: literatuur wintertuin prijs

>

Actie: lezen in de zomer met de drie nieuwste chapbooks

Drie chapbooks voor €27,50!

TAGS: chapbooks actie

>

Chapbookpresentaties: avond van de grote beloftes groot succes!

Op 21 en 24 april zijn de chapbooks van Jelko Arts, Marjolein Takman en Marjolein Visser gepresenteerd!

TAGS: chapbooks talent Jelko Arts Marjolein Takman Marjolein Visser

>

Gerelateerde items