Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Van 10 september tot 1 oktober 2021 kun je de identiteit van het Nijmeegse stadseiland gaan ontdekken. Via tien borden leiden illustrator Emma Ringelding en schrijver Corinne Heyrman je langs de verschillende stemmen van het eiland en bieden ze je verschillende perspectieven op dit veelbesproken stukje grond. De borden zijn het resultaat van het onderzoek ‘Bij eb is je eiland groter’ (naar de gelijknamige bundel van dichter K. Michel) een initiatief van Architectuurcentrum Nijmegen en literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin. Voor hun artistieke onderzoek verbleven Heyrman en Ringelding van 13 tot 15 juni op het eiland en aan wal. Dit resulteerde in tien borden met beelden van Ringelding en teksten van Heyrman. De bordenroute start bij ‘Het Gezicht van Nijmegen’ en is gratis te bezichtigen. 

Schrijfwedstrijd

Word jij geïnspireerd door het stadseiland? Schrijf zelf een tekst, verhaal of gedicht over de identiteit van het Stadseiland in maximaal 50 woorden. We vragen de drie beste inzenders hun werk voor te dragen tijdens de expeditie op het eiland op zondag 26 september. De winnaar ontvangt een bord naar zijn of haar keuze. Mail je tekst uiterlijk 20 september naar stadseiland@architectuurcentrumnijmegen.nl o.v.v. ‘schrijfwedstrijd’.

Ga mee op expeditie op 26 september

Ga zondagmiddag 26 september mee op expeditie op het eiland met Corinne Heyrman en Emma Ringelding. Ze lichten hun werk persoonlijk toe en gaan met het publiek in gesprek. Hoe zijn ze op de ideeën voor hun teksten en illustraties gekomen? Wie spraken ze en welke verhalen zien we terug? Daarnaast dragen Heyrman en de winnaars van de schrijfwedstrijd voor. We zien je graag om 15:00 uur bij ‘Het Gezicht van Nijmegen’, aanmelden is niet nodig.

Het eiland laten spreken

Aan de hand van teksten, tekeningen, verhalen, gedichten en interviews, onderzoeken Emma en Corinne het DNA van het stadseiland. Beiden gaan in juni in residentie; de een op het eiland, de ander aan de wal. Hun bevindingen, teksten en tekeningen worden in juli en augustus op het eiland tentoongesteld. In september volgt een presentatie voor publiek.

Het onderzoek en de resultaten zijn tevens te volgen via onze sociale mediakanalen en die van ACN, en op Notulen van het Onzichtbare. Zo voeden Emma en Corinne de opgave voor de ontwikkeling van het stadseiland met poëtische gedachten, artistieke data en meer gevoel voor het karakter van deze unieke plek. De oogst dient als opmaat voor de stadspeiling over Veur-Lent en kan waardevolle inzichten bieden. Zowel aan Nijmegenaren als aan de toekomstige marktpartij die de visie voor het gebied gaat uitwerken tot een concreet plan.

Emma en Corinne

Emma Ringelding (1991) is striptekenaar en illustrator. In 2015 rondde ze de opleiding Comic Design af aan kunstacademie ArtEZ in Zwolle. In 2019 behaalde ze haar diploma Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkte voor de Volkskrant, Uitgeverij Zwijsen, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, Ambo|Anthos uitgevers, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Strip 2000, Uitgeverij Dwarsligger, het Veteraneninstituut, Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Boekenkrant. In haar werk zoekt ze plekken waar literatuur en strip elkaar overlappen.

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Corinne was writer-in-residence bij Duizel in het Park en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook Mogelijke eigenschappen, waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances. Ze tourde in de herfst van 2019 met Het Zuidelijk Toneel met de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

Gerelateerd nieuws

Schrijfopdrachten voor meer dan duizend senioren

Makers van De Nieuwe Oost schreven opdrachten voor meer dan duizend senioren in verzorgingshuizen

TAGS:

>

Festivalavond vol aanstormend talent tijdens Nieuwe Types

Vrijdagavond 28 juni vindt 'De schrijvers van nu' plaats in Arnhem.

TAGS: literatuur festival Nieuwe Types arnhem

>