Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Het stadseiland is Nijmeegs recreatiepark om de hoek. De langgerekte uiterwaarden, met zijn bruggen en spel van overkanten. Een waardevolle plek om midden in de stad te ontspannen. Maar de gemeente Nijmegen werkt aan de ontwikkeling van woningbouw. Ze willen het sluimerende kapitaal dat onder het gras verscholen ligt verzilveren. De waarde van het stadseiland staat daarmee hoog op de Nijmeegse agenda.

Met Architectuurcentrum Nijmegen nodigen wij illustrator Emma Ringelding en schrijver Corinne Heyrman uit om het eiland zelf een stem te geven. Voor hun artistieke onderzoek, dat vanaf 13 juni zal plaatsvinden onder de titel Bij eb is je eiland groter (naar de gelijknamige bundel van K. Michel), nodigen ze Nijmegenaren uit om mee te doen en eigen ervaringen en verhalen over het stadseiland bij te dragen.

Het eiland laten spreken

Aan de hand van teksten, tekeningen, verhalen, gedichten en interviews, onderzoeken Emma en Corinne het DNA van het stadseiland. Beiden gaan in juni in residentie; de een op het eiland, de ander aan de wal. Hun bevindingen, teksten en tekeningen worden in juli en augustus op het eiland tentoongesteld. In september volgt een presentatie voor publiek.

Het onderzoek en de resultaten zijn tevens te volgen via onze sociale mediakanalen en die van ACN, en op Notulen van het Onzichtbare. Zo voeden Emma en Corinne de opgave voor de ontwikkeling van het stadseiland met poëtische gedachten, artistieke data en meer gevoel voor het karakter van deze unieke plek. De oogst dient als opmaat voor de stadspeiling over Veur-Lent en kan waardevolle inzichten bieden. Zowel aan Nijmegenaren als aan de toekomstige marktpartij die de visie voor het gebied gaat uitwerken tot een concreet plan.

Emma en Corinne

Emma Ringelding (1991) is striptekenaar en illustrator. In 2015 rondde ze de opleiding Comic Design af aan kunstacademie ArtEZ in Zwolle. In 2019 behaalde ze haar diploma Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werkte voor de Volkskrant, Uitgeverij Zwijsen, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, Ambo|Anthos uitgevers, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Strip 2000, Uitgeverij Dwarsligger, het Veteraneninstituut, Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Boekenkrant. In haar werk zoekt ze plekken waar literatuur en strip elkaar overlappen.

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Corinne was writer-in-residence bij Duizel in het Park en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook Mogelijke eigenschappen, waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances. Ze tourde in de herfst van 2019 met Het Zuidelijk Toneel met de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

Dit is een programma in het kader van ‘TUSSENRUIMTE’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) de betekenis van de ruimte tussen ons in. We onderzoeken de tussenruimte vanuit de invalshoeken: flexibel ruimtegebruik, het publieke karakter en nieuwe verhalen die de ruimte vullen.

Gerelateerd nieuws

Schrijfopdrachten voor meer dan duizend senioren

Makers van De Nieuwe Oost schreven opdrachten voor meer dan duizend senioren in verzorgingshuizen

TAGS:

>

Festivalavond vol aanstormend talent tijdens Nieuwe Types

Vrijdagavond 28 juni vindt 'De schrijvers van nu' plaats in Arnhem.

TAGS: literatuur festival Nieuwe Types arnhem

>

Gerelateerde items