Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Ken je dat verhaal van die band die al bijna tien jaar door Europa toert, zaal na zaal uitverkoopt en nu pas haar debuutplaat uitbrengt? BOT begon als een experiment tussen muzikanten en machinebouwers, maar liep al snel uit de klauwen. Een cello die zichzelf doormidden zaagt, een schreiende naaimachine, een blokfluitorgel van fietspompen. Aan roestige apparaten onttrekt het viertal prachtig rauwe klanken als begeleiding voor hun rafelige liedjes. Alles waar een kras op zit, krijgt in hun handen een ziel. Het resultaat: klanken die je nergens anders hoort, geproduceerd door machinerie die je nergens anders tegenkomt, gemengd met poëtische Nederlandstalige teksten die er geen doekjes om winden.

BOT opereert vanuit Oost-Nederland en verovert van daaruit de wereld met haar eigen beeldtaal en muziek, niet vies van obscure locaties als een energiecentrale of gevangenis. Hun reizende festivalshows RAMKOERS en LEK oogsten lovende kritieken en maken de groep een zeer gewilde gast op festivals door heel Europa. Hun machinale manier van werken is een inspiratiebron voor artiesten als De Staat en Marike Jager die bij BOT aanklopten voor eigen klankinstallaties.

Nu presenteert BOT haar debuutplaat PLAAT, een huzarenstukje met daarop een zuiver destillaat van tien jaar muzikaal experiment en ervaring. Elke piep en kraak is live ingespeeld: geen samples of studio-effecten. Zelfs de galm is analoog opgevangen door een plakmicrofoon op een putdeksel. Dat hoor je en dat voel je. PLAAT is een ode aan het geluid geworden, vol schurende liedjes van breekbaar klein tot woest stampend. Het album is opgenomen door Matthijs Kievit van studio Joneski (o.a. Luwten, Blaudzun), die de extreem analoge uitdaging met beide handen aangreep. De vormgeving door graficus Robert Muda en fotograaf Peter van Hal zijn in dezelfde analoge stijl: zowel het vinyl als de cd hebben een handgemaakte verpakking met op iedere cover een 19e-eeuwse collodiumfoto in metaal.

Op vrijdag 21 september is de officiële release van PLAAT. BOT presenteert het album die avond in Luxor Live, waarna een exclusieve clubtour volgt. Vergelijken is zinloos, maar PLAAT levert hoogstwaarschijnlijk een dikke glimlach op het gezicht van liefhebbers van The Ex, Nick Cave, Tom Waits, Talking Heads, Radiohead en Wende. De Duitse pers beschreef de groep als ‘familie van Einstürzende Neubauten, maar dan kleurrijker en met een grote dosis humor’. Combineer dat met het meest bizarre instrumentarium dat je maar kunt bedenken en je bent klaar voor BOT.

Contactpersonen

Gerelateerd nieuws

Muziektheatergroep BOT gaat de poppodia in

Gewaagde overstap muziektheatergroep BOT, eerste try-outs zeer succesvol.

TAGS: Muziektheatergroep BOT

>

BOT genomineerd voor de Cultuurprijs Arnhem

Muziektheatergroep BOT is genomineerd voor de Cultuurprijs Arnhem, de jaarlijkse stimuleringsprijs voor cultuur in de gemeente.

TAGS: Muziektheatergroep BOT

>

Gerelateerde items