Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater

Connecting Emerging Literary Artists

CELA (Connecting Emerging Literary Artists) geeft een Europese context aan een nieuwe generatie literaire makers. De eerste editie van CELA begon in 2017 en duurde twee jaar. Vanaf september 2019 is de tweede editie in volle gang, opnieuw met ondersteuning door Creative Europe van de Europese Unie. In deze tweede editie groeit CELA aanzienlijk, met nieuwe partners en meer deelnemende landen. 

Uniek in Europa, brengt CELA 30 opkomende schrijvers, 80 opkomende vertalers en 6 opkomende literair professionals samen om te laten zien hoe literatuur mensen kan verbinden, een grotere kans te bieden aan kleinere talen en veranderingen in gang te brengen. Samen kunnen de deelnemers een aantal uitdagingen van deze tijd aanpakken – van groeiende tegenstellingen en verschillen in Europa, tot een veranderende uitgeverij industrie – en ze in perspectief plaatsen. Ze delen hun werk, en overbruggen de afstanden tot elkaar, de literaire industrie en het Europese publiek.

Kijk voor meer informatie en nieuws op cela-europe.com.

Volgende quote

Achtergrond

Literatuur vertelt verhalen over mensen en hoewel het tijdloos lijkt, is het geplaatst in de huidige tijd. Door middel van literatuur kunnen we elkaar begrijpen en vergroot het ons empathisch vermogen. Het laat ons zien en inbeelden hoe het zou zijn om iemand anders te zijn. Zoals filosofe Martha Nussbaum zegt: ‘As we tell stories about the lives of others, we learn how to imagine what another creature might feel in response to various events. At the same time, we identify with the other creature and learn something about ourselves.

Europese landen kennen veel en verschillende culturele uitingen, en verhalen maken het mogelijk dat we onze eigen identiteit en die van anderen kunnen begrijpen. In Europa moeten we elkaars verhalen lezen, vertellen en vertalen. Literatuur is een van de sterkste en veerkrachtigste vorm van kunst om culturele identiteiten te behouden en te delen. Daarnaast wordt Europa gekenmerkt door veel verschillende talen. Om literatuur over Europese grenzen te kunnen delen, is vertaling en promotie van buitenlands werk daarom noodzakelijk.

Partners

Contactpersonen

Heb je vragen over CELA? Stuur Manouk een mail.

Gerelateerd nieuws

Nederlandse deelnemers CELA bekend

Alma Mathijsen, Lisa Weeda, Nikki Dekker en Stefanie Liebreks zijn Nederlandse deelnemers van Europees talentontwikkelproject CELA

TAGS: CELA Europa residentie

>

Gerelateerde items