Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Een belangrijke stap in onze talentontwikkeltrajecten voor schrijvers is het maken van een chapbook. Een chapbook is te vergelijken met wat een ep is voor een muzikant: een visitekaartje, een eerste proeve van het kunnen van de maker. Vaak vormt deze kleine uitgave de opmaat voor een contract bij een landelijke uitgever. Daarnaast wordt het chapbook ingezet om de schrijver onder de aandacht te brengen bij programmeurs en andere literaire professionals.

In het gehele proces van de totstandkoming van het chapbook werkt de schrijver nauw samen met onze redacteuren. De schrijver mag zelf een illustrator uitkiezen die het omslag van het chapbook ontwerpt – vaak zijn dit jonge ontwerpers die we hiermee een nieuw platform bieden. Om het chapbook te presenteren vragen we de schrijver een performance te ontwikkelen. Deze performance en de presentatie van het chapbook vindt in de regel plaats tijdens ons jaarlijkse Wintertuinfestival in november. Ook wordt in nauw overleg een strategie bepaald voor de marketing van de boeken. We maken daarbij gebruik van ons eigen netwerk en dat van de schrijver. Het gehele proces is dus een nauw samenwerkingsverband waarbij de behoeften en mogelijkheden van de schrijver centraal staan. De chapbooks vind je in onze webshop en zijn te verkrijgen bij de betere boekhandel. 

Chapbooks 2021

In november 2021 presenteren we opnieuw twee chapbooks van schrijvers uit onze ontwikkeltrajecten. Dit jaar zijn dat Jordi Lammers en Laurens van de Linde. Jordi en Laurens zullen hun chapbooks eind november presenteren op het Wintertuinfestival. Rond die tijd zullen beide chapbooks ook te bestellen zijn in onze webshop.

Chapbooks 2020

Blijf de kou wegstrijken & Zuigelingen

In november 2020 verschenen de chapbooks van twee van onze schrijvers, Chris Lomans en Jorina van der Laan.

In Blijf de kou wegstrijken vindt een groep mensen een lichaam aan de rand van een bevroren zee en besluit ervoor te zorgen. Ze bouwen een dorp en ontwikkelen rituelen, maar het lichaam verandert onherroepelijk. Het dorp moet zich aanpassen. Parallel daaraan proberen twee mensen een aanraking te vinden die kloppend is. Een van hen maakt een verandering door: hun identiteit wordt langzaam vloeibaar. In dit chapbook onderzoekt Chris Lomans transformatie. Wat zegt een lichaam over identiteit en hoe beïnvloeden zij elkaar? Wat is ervoor nodig om de grenzen die een lichaam omringen zacht te maken? Blijf de kou wegstrijken is evenzeer een persoonlijke zoektocht naar als een literaire verkenning van het non-binaire. Bekijk en bestel het chapbook van Chris in onze webshop.

In Zuigelingen laat Jorina van der Laan een magisch-realistische wereld zien waarin mens en omgeving in elkaar overlopen en vervloeien. In een vervreemdende opeenvolging van ontmoetingen die tegelijkertijd wreed en teder zijn, probeert een ik zich te verhouden tot wat zich buiten haar lichaam bevindt. Zuigelingen bevraagt de rekbaarheid en de grenzen van het lichaam en onderzoekt de veelvormigheid van een steeds opnieuw geboren identiteit. Bekijk en bestel Zuigelingen in onze webshop.

 

Chapbookfilms

Naar aanleiding van de publicatie van hun chapbooks vroegen we Chris en Jorina om twee bijzondere chapbookfilms te ontwikkelen. Deze artistieke vertalingen van hun chapbooks werden gepresenteerd tijdens Nieuwe Types Festival in maart 2021 en zijn online te bekijken: Blijf de kou wegstrijken en Zuigelingen.

Chapbooks uit het verleden

De afgelopen jaren publiceerden we diverse chapbooks van schrijvers die in onze ontwikkeltrajecten zaten. In onze webshop vind je de chapbooks van Nikki Dekker, Corinne Heyrman, Jelko Arts, Marjolein Takman, Joost Oomen, Lisa Weeda, Helena Hoogenkamp, Lotte Lentes, Wout Waanders, Marjolein Visser, Elske van Lonkhuyzen, Gerjon Gijsbers en Johan Roos. Kijk voor een overzicht van onze huidige makers die bij ons een chapbooks publiceerden hieronder.

Contactpersonen

Heb je vragen over onze chapbooks of wil je ze aanschaffen? Stuur Thom een mail.

Gerelateerd nieuws

Wintertuinfestival zet fictie in als gids

Het Nijmeegse Wintertuinfestival krijgt deze editie een aangepaste vorm.

TAGS:

>

Nu te beluisteren: Talkpoeder ep

Op 17 maart verschijnt de Talkpoeder ep, met acht nummers van vijf verschillende duo’s bestaande uit een producer en schrijver.

TAGS:

>

Nieuwe lichting chapbooks: Chris Lomans en Jorina van der Laan

Onze chapbookfamilie is met de literaire ep's van makers Chris Lomans en Jorina van der Laan twee exemplaren rijker.

TAGS:

>