Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

De Close Reading Club is een digitale leesclub waarbij je in een klein uur samen één tekst gaat doorgronden. Wat ontdek je als je echt de tijd neemt om goed te lezen? Onder leiding van een schrijver, dichter of denker ontleden vier leesclubs vier verschillende teksten. Samen de diepte in; een ontdekkingstocht naar het interpreteren en doorgronden van verhalen en gedichten.

De leesclubs zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Je kunt je voor allemaal, maar ook voor eentje (of twee, of drie) inschrijven. Per leesclub is er gemiddeld 10 minuten voorbereiding nodig. Je ontvangt de Zoom-link in je mail.

In het najaar van 2020 vonden de eerste vier Close Reading Clubs plaats met o.a. Babs Gons, Eva Meijer, Maarten van der Graaff en Kila van der Starre. De Close Reading Clubs vinden vanaf januari iedere derde vrijdag van de maand plaats onder leiding van: Mathijs Sanders, Marianne Dagevos en Charlotte Van den Broeck.

26 februari: Marianne Dagevos

In deze zesde Close Reading Club lezen we een gedicht uit 1967 van de beroemde Palestijnse dichter Mahmoud Darwish (1941-2008) in Nederlandse vertaling: ‘Een soldaat droomt van witte lelies’. We bespreken en vergelijken het gedicht met het korte verhaal ‘Witte lelies’ van Nayrouz Qarmout (1984) opgenomen in de bundel De zeemantel en andere verhalen uit 2019.

Deze club wordt begeleid door Marianne Dagevos, initiatiefnemer van Podium voor Palestina, een podium om aan de hand van literatuur, poëzie en film, verhalen van Palestijnen te delen en te bespreken. We onderzoeken hoe het gedicht resoneert in het verhaal en hoe beide literaire teksten een beeld geven van persoonlijke gevoelens en maatschappelijke ontwikkelingen. We bespreken wat deze Palestijnse stemmen ons te zeggen hebben.

Het gedicht en het verhaal ontvang je via de mail. De rest van de bundel is ook ten zeerste aan te raden deze kun je hier of bij je lokale boekhandel aanschaffen.

26 maart: Charlotte Van den Broeck

Op vrijdag 26 maart, tijdens literair festival Nieuwe Types, kijken we met dichter en schrijver Charlotte Van den Broeck naar een wonderschoon essay van Annie Dillard.

Charlotte Van den Broeck maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandse literatuur. Haar eerste twee dichtbundels werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoeckprijs. Haar prozadebuut Waagstukken viel eveneens in de prijzen. In september 2021 verschijnt haar nieuwe poëziebundel Aarduitwrijvingen.

Contactpersonen

Voor meer informatie, neem contact op met Tom

Gerelateerde items