Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Nijmeegse Gedichtennacht

Make Gedichten Not War

Pak je Volkswagenbus, vlecht bloemen in je haar en speld buttons op je jas: het is tijd voor de Nijmeegse Gedichtennacht! Zoals elk jaar zetten Op Ruwe Planken, Onbederf’lijk Vers en De Nieuwe Oost | Wintertuin de poëzie in Nijmegen op scherp. Dit jaar gebeurt dat in het zachte licht van lavalampen, met op onze spandoeken de leus ‘Make Gedichten Not War’. Literaire homo universalis Ilja Leonard Pfeijffer komt met de snelheid van een vredesduif vanuit Genua naar het idyllische Brebl om voor te dragen. Verbinder pur sang Amal Karam verzorgt een van de laatste voordrachten binnen haar ambt als stadsdichter. Golden boys Wout Waanders en Koen Frijns dragen voor bij de geïmproviseerde muziek van Jelle Crooijmans, Christiaan Végh en Thomas Herckenrath onder de noemer Talkpoeder. Verder betreden dichters Yousef Alsarkhi, Femke Zwiep en Isa Altink de bühne en is er muziek van ud-speler Mohanad Attaya. Kom allemaal, niemand is te min!

Datum donderdag 31 januari 2019
Locatie Brebl, Waalbandijk 14 E/F
Deur open 21u30
Aanvang 22u00
Einde programma 23u30
Entree €5,-
Meer info Facebook
Onderdeel van Nijmeegse Poëzieweek

De Nijmeegse Gedichtennacht wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Meer info over de gasten

Als er iemand op dit moment dé alleskunner van de Nederlandse literatuur genoemd mag worden, is dat Ilja Leonard Pfeijffer wel. Recent werd zijn boek Grand Hotel Europa met een sterrenregen ontvangen in de pers. Maar wie een blik werpt op de curriculum vitae van deze oud-classicus ziet een lijst prijzen en onderscheiding waarvoor naar verluidt een tweede schoorsteenmantel moest worden bijgebouwd in huize Pfeiffer. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013). Hij won ook twee keer de Tzum-prijs, voor beste literaire zin van het jaar. In 2015 was Pfeijffer al de auteur van het Poëziegeschenk. In 2019 staat dit literaire icoon in Brebl bij de Nijmeegse Gedichtennacht.

Amal Karam is de dochter van Palestijnse ouders groeide op in Beiroet, Libanon. Op haar achttiende verhuisde ze naar Syrië om Engelse literatuur te studeren en te werken als journaliste. Daar was zij politiek actief en schreef gedichten en verhalen. Eind 1996 kwam ze als vluchteling naar Nederland. Onder het pseudoniem Ama Karma schreef ze van 2006 tot 2013 wekelijkse columns voor de Gelderlander. In 2012 won Karam met haar gedicht ‘De Haatpostbode’ de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie. Eind 2014 verscheen haar debuutbundel, eveneens De Haatpostbode genaamd. In 2017 werd ze beëdigd als stadsdichter van Nijmegen, een ambt dat ze op de Gedichtennacht nog eenmaal vervuld.

Wout Waanders schrijft poëzie en proza en droeg voor op festivals als Onbederf’lijk Vers, Zwarte Cross, Zomerparkfeest en Lowlands. Zijn werk verscheen in Extaze, Kluger Hans en Das Magazin. Wout was hoofdredacteur van Op Ruwe Planken en campusdichter van de Radboud Universiteit Nijmegen. In november 2015 verscheen zijn chapbook Olifantopia, een dichtbundel die leest als een pretpark, en die nu in postervorm verkrijgbaar is met enkele nieuwe gedichten. Wout is daarnaast begeleider van Literaturjugend, de schrijfwerkplaats van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Koen Frijns schrijft poëzie en theater en is een begenadigd performer. Hij studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ in Arnhem en maakte tijdens zijn studie verschillende solovoorstellingen: De parkieten kwetteren harder, over de gevolgen van tinnitus, en De man van klei, over Koens opa, die omkwam bij een modderlawine op de Sint-Pietersberg. Hij droeg voor op onder andere Lowlands, Down the Rabbit Hole en Wintertuinfestival. In 2016 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Momenteel werkt hij aan de voorstelling Eilandvolk. Voor het schrijven van dit stuk heeft hij twee weken op een onbewoond eiland in Noorwegen gezeten, en werd hij gecoacht door Ko van den Bosch.

Het was een roerig jaar voor Jelle Crooijmans. Tijdens de Popronde speelde hij als gitarist van de Moon Moon Moon elke zaaltje, kroeg en poppodium plat.  Daarnaast is hij ook zanger en gitarist van de band Taveneer, die furore maakte op de afgelopen editie van Oranjepop. Als laatste, alsof het nog niet genoeg was, was hij ook succesvol frontman van de Nimweegse local heroes Louwie. Deze wonnen in 2017 de belangrijkste bandcompetitie van de waalstad: de Roos van Nijmegen. Wat dit multitalent nog meer kan brengen? Je ziet het op de Nijmeegse Gedichtennacht!

Jannuari 2018. Als de zon onder de Nijmeegse Waalbrug is gezakt begint Foxlane-gitarist Christiaan Végh aan zijn slacker-electroproject onder de naam meercat. De muziek klinkt nachtelijk en ondergronds, is geïnspireerd door King Krule en Mount Kimbie, en past zich aan aan zijn omgeving. Soundscapes in een verstilde kapel, gelijkvloers punken in een bierkelder of loungen bij je favoriete afterparty, als het maar vet klinkt. Datzelfde jaar wordt meercat geselecteerd voor Nieuwe Electronische Waar, een platform voor jonge, talentvolle producers. Verwacht lo-fi beats, melodische hazy-spacey synthlijntjes en een puntig gitaargeluid.

Thomas Herckenrath heeft door de jaren heen vele muzikale paden bewandeld. Als kind is hij begonnen met een plek in een klassiek orkest waar hij trombone speelde. In zijn tienerjaren ontdekte hij de gitaar en de basgitaar. Zo rolde hij langzaam maar zeker de indiescene in, waar hij 5 jaar dienst heeft gedaan als bassist in de Nijmeegse band Taveneer. Tegenwoordig combineert hij zijn kennis van muziek dit alles en de verschillende paden die hij in zijn verleden heeft bewandeld in elektronische muziek als dj en producer. In 2019 gaat Thomas zijn solodebuut maken, maar eerst staat hij op de gedichtennacht.

Yousef Alsarkhi  is een dichter uit Ahwaz, Iran. Diverse gedichten en artikelen werden in magazines en websites gepubliceerd in zijn thuisland voordat hij in 2013 gevangen werd gezet op beschuldiging van communicatie met de oppositie. In de Arabische gemeenschap in Zuid-Iran is Alsarkhi al langer een bekende dichter en politiek activist. Nadat hij later dat jaar zijn eerste dichtbundel publiceerde, Monfared be-omgh alghamar, moest hij vluchten voor de Iraanse overheid. Hier in Nederland timmert Alsarkhi inmiddels ook hard aan de weg met zijn poëzie. Alsarkhi komt voordragen in het Arabisch en Amal Karam komt zijn werk vertalen.

Na de winst van Kunstbende wist Femke Zwiep op de vraag “Wat voel je?” niet veel meer uit te brengen dan “Whaa heel veel te veel!”. Zo zie je maar, soms vinden talentvolle schrijvers het ook moeilijk om dingen onder woorden te brengen. Want talentvol is Zwiep zeer zeker. De Creative Writing-student won de landelijke finale van Kunstbende met een monoloog over God en meisjes en mocht daarom afgelopen november haar kunsten vertonen op het Wintertuinfestival. Daarnaast was ze al eerder te zien op Lowlands en moest ze huilen bij de Aristokatten.

Isa Altink schrijft korte verhalen en gedichten. Werk van haar hand verscheen in Op Ruwe Planken, op ABCyourself en in de bundel De beste vragen zijn woordenloos. Ze trad op in de Balie, de Molli Chaoot en de Vondelbunker en schopte het in november voor de tweede keer tot de finale van de Borderlines Euregion Poetry Slam. Ze is redacteur bij deFusie, boekverkoper, liefhebber van ontregeling en vogels

Mohaned Ataya speelt op unieke wijze de Oud, een peervormig snaarinstrument uit Azië. Op zijn 9de begon Mohaned met het spelen van dit fretloze instrument. Hij speelde lange tijd professioneel totdat hij voor een carrière in de fotografie koos. Na zijn vlucht uit Syrië, ontstond bij toeval weer de liefde voor muziek in Nederland. Hij ontdekte dat hij met zijn muziek makkelijk met mensen kon communiceren, ongeacht taal of land. ‘Muziek overschrijdt alle grenzen. Uiteindelijk is er niet heel veel verschil als je naar de kern van de muziek gaat’. Deze virtuoze speler uit Nijmegen was eerder te zien op o.a. Music Meeting, Oosterlicht en Trianon the recordings.

Met medewerking van/ met dank aan:

Contactpersonen

Meer weten over de Gedichtennacht? Mail Myrna!

Gerelateerd nieuws

Koen Frijns stelt Wintertuinsessie samen

De wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen.

TAGS: literatuur muziek talkshow

>

Programma Nijmeegse Kunstnacht bekend!

Onze makers en voorstellingen zijn dit jaar op maar liefst 4 locaties te zien.

TAGS: dans literatuur

>

Bartokplein bruist: opening cultureel seizoen

Op zondag 8 september openen we het cultureel seizoen op het Bartokplein in Arnhem.

TAGS: dans muziek opening cultureel seizoen

>