Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Nijmeegse Gedichtennacht(en)

zeven dagen, zeven video's

 

Lieve poëziefans, metafoorliefhebbers, enjembemensen en woorddansers, dit jaar presenteren wij Op Ruwe Planken, Onbederf’lijk Vers en De Nieuwe Oost | Wintertuin iedere nacht van de Poëzieweek een videovoordracht. Dichters Iduna Paalman, Simone Atangana Bekono, oud stadsdichter Wout Waanders en de nieuwe stadsdichter Heidi Koren namen deze speciaal voor jullie op. Ook zijn er voordrachten van Sanne de Kroon en Babeth Fonchie, twee talenten geselecteerd door Op Ruwe Planken en Onbederf’lijk Vers. En is er spoken word van niemand minder dan de Nijmeegse rapper Disci! Dus kruip achter je laptop of zet je telefoon op een stapel boeken en sluit je iedere avond om 22u bij ons aan voor je dagelijkse portie woordkunst! Eindelijk een Gedichtennacht waarbij je, zoals dat hoort in de nacht, ook daadwerkelijk in pyjama arriveert. Driewerf hoera en een nachtmutsje!

Datum donderdag 28 januari 2021 t/m woensdag 3 februari 2021
Locatie hier | Notulen van het OnzichtbareFacebookInstagram
Publicatiemoment iedere dag om 22u00
Onderdeel van Nijmeegse Poëzieweek

De Nijmeegse Gedichtennacht wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en Lira Fonds.

 

Sanne de Kroon, Babeth Fonchie, Disci, Iduna Paalman, Heidi Koren, Wout Waanders en Simone Atangana Bekono

Meer info over de gasten

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In het najaar van 2019 verscheen haar poëziedebuut De grom uit de hond halen, dat bekroond werd met de Poëziedebuutprijs 2020 en genomineerd werd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-Prijs. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar. Haar werk verscheen onder meer in De Revisor, De Gids, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Ze droeg haar werk voor op podia als de Nacht van de Poëzie en Lowlands, en werkt naast het schrijven als docent. www.idunapaalman.nl

Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. Simone trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, het Wintertuinfestival, Read my World en Winternachten. Ze werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Ze leverde bijdragen aan Zwart  en Hoe het voelt om van kleur te zijn. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en nam Simone deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. In 2019 was Simone writer-in-residence van de Gentse Kunstinstelling Vooruit. In 2020 verscheen how the first sparks became visible bij The Emma Press, en bij Lebowski Publishers Simones debuutroman Confrontaties, die vier sterren kreeg in de Volkskrant

Wout Waanders schrijft poëzie en proza, en is een begenadigd performer. In 2019 en 2020 is hij stadsdichter van Nijmegen. Zijn werk verscheen onder meer in Hollands Maandblad, Das Magazin, DW B en NRC Handelsblad. Wout droeg voor op festivals als Zwarte Cross, Wintertuinfestival en Lowlands. Daarnaast is hij ook op podia te vinden met Boyband, een vijfkoppige literaire boyband, en met electro-formatie Staatseinde. Wout was hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. In 2015 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab, en in datzelfde jaar verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook Olifantopia, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark. In 2016 verscheen de bundel ook als poster. Wout werkt als schrijfcoach op de HAN. Zijn debuutbundel Parkplan verscheen een paar maanden geleden bij Uitgeverij de Harmonie.

Heidi Koren debuteerde in 2015 met de poëziebundel Gedachten over een mogelijk einde bij Uitgeverij Voetnoot (Antwerpen). In december 2018 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Haar debuutroman Hawaï 2000 verscheen oktober 2019 bij Uitgeverij Vrijdag (Antwerpen). Heidi publiceert regelmatig bij literair tijdschrift Extaze. Ook verschenen haar gedichten bij Het Liegend Konijn, Mag ik je Aandacht (Uitgeverij Ten Have) en Poëziepuntgl. Heidi Koren is Stadsdichter van Nijmegen van 2021-2022.

Babeth Fonchie is dichter, kunstenaar en jurist. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Ze daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Sinds najaar 2019 is ze huisdichter van online feministisch magazine LilithMag. Ook schreef zij voor het tijdschrift ELLE. In 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes en voor de Schrijfresidentie van deBuren.

Sanne de Kroon studeerde Nederlands en hielp als organisator bij het poëziefestival Onbederf’lijk Vers, tot ze besloot dat het tijd werd om zelf als dichter ten tonele te verschijnen. Dat lukte ook nog eens: ze stond al eens in literair tijdschrift Op Ruwe Planken en ze mocht tevens voordragen op het Wintertuinfestival. Ook kun je haar lezen op virusverhalen.nl. Sanne schrijft graag gedichten voor mensen die ze liefheeft, alleen soms hangen die mensen de gedichten dan in hun wc en ze weet niet zo goed wat ze daarvan vindt.

Disci (Simon Mamahit) was altijd een welkome onbekende in de Nederlandse hiphopscene, die vooral succes behaalde met zijn live shows op kleine podia door Nederland en Europa. Na lang in bands te hebben gespeeld is hij nu terug met het hiphopalbum Nachten alleen. Volledig geproduceerd door Avo met een hoge productiewaarde. Disci is nog steeds even verhalend en inhoudelijk als je hem kent van Disci x Lerrie en Altijd Onderweg. Nachten alleen bevat verschillende gastbijdrages van muzikanten en met de hulp van Jason Lemonth (Odin), Nikola Krstovic (Nikes) en Harl van Heertum is het een eigenzinnig hoogwaardig hiphopalbum uit onverwachte hoek. Voor de Gedichtennacht brengt hij een spoken word-versie van de single Dicht Bij Mij.

Met medewerking van/ met dank aan:

Contactpersonen

Meer weten over de Gedichtennacht? Mail Myrna!

Gerelateerd nieuws

Wintertuinfestival zet fictie in als gids

Het Nijmeegse Wintertuinfestival krijgt deze editie een aangepaste vorm.

TAGS:

>

Nu te beluisteren: Talkpoeder ep

Op 17 maart verschijnt de Talkpoeder ep, met acht nummers van vijf verschillende duo’s bestaande uit een producer en schrijver.

TAGS:

>

Wout Waanders genomineerd voor Herman de Coninckprijs

Wout Waanders ontvangt voor zijn debuutbundel Parkplan een nominatie voor de Herman de Coninckprijs.

TAGS:

>