Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater

Nijmeegse Gedichtennacht

To the future

Ergens in de nabije toekomst in een universum dat verrekte veel weg heeft van het onze presenteren Op Ruwe Planken, Onbederf’lijk Vers en De Nieuwe Oost | Wintertuin de beste dichters en muzikanten van deze melkweg. Voor de gelegenheid dient de galerij van Museum Het Valkhof als ruimteschip extraordinaire. Naast jullie, het stralende publiek dat de planeet zal herbevolken mocht de wereld die avond exploderen van al het poëtisch talent, klimmen allerlei bijzondere makers aan boord.
Er zijn voordrachten van ruimtecowboys Charlotte Van den Broeck en Dean Bowen. Intergalactisch ambassadeur voor de stad Nijmegen Wout Waanders brengt planeten nader tot elkaar met zijn poëzie. Space invaders Lisa Weeda, NESS en BrotherTill, verkennen met het muzikaal-poëtische Opgepoetst de planeet aarde en het zieke universum in hun hoofd. Ruimtekadetten Demi Baltus en Luuk Wojcik bestormen de galerij met nieuw werk.
Aan het eind van de avond beamen Barry de Wit en dj-duo TomThom to the future iedereen de dansvloer op voor een buitenaards goed feestje. Dit alles onder de bezielende leiding van Nachtburgemeester Cees de ‘Grote’ Beer. Gedichtennacht 4 President of the Galaxy!


Datum
vrijdag 31 januari 2020
Locatie Museum Het Valkhof (Kelfkensbos 59, Nijmegen)
Deur open 21u30
Aanvang 22u00
Eindtijd 02u00
Entree €5,-
Onderdeel van Nijmeegse Poëzieweek

De Nijmeegse Gedichtennacht wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en Lira Fonds.

Meer info over de gasten

Charlotte Van den Broeck debuteerde begin 2015 op overdonderende wijze met Kameleon, waarvoor haar de Herman de Coninck Debuutprijs werd toegekend. Als dichter die ook op het podium in haar element is, bleek zij dat jaar de revelatie van Saint Amour. Oktober 2016 opende zij met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse. Kort nadien verscheen Nachtroer, haar tweede bundel, waarmee ze de Paul Snoekprijs won. Waagstukken is haar prozadebuut.

Dean Bowen is dichter, performer en psychonaut. Hij houdt zich bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering. Zijn debuutbundel Bokman is lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. Dean Bowen publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade, Revisor en de Gids. Zijn krachtige voordracht bracht hem naar Zuid-Afrika, de VS en Slowakije. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut Bokman, werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. 

Wout Waanders schrijft poëzie en proza, en is een begenadigd performer. In 2019 en 2020 is hij stadsdichter van Nijmegen. Daarnaast is hij ook op podia te vinden met Boyband, een vijfkoppige literaire boyband, en met electro-formatie Staatseinde. Hij won Write Now! ’s-Hertogenbosch en de Poëzieprijs van de Stad Oostende. Wout was hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. In 2015 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab, en in datzelfde jaar verscheen bij Wintertuin Uitgeverij zijn chapbook Olifantopia. In 2016 verscheen de bundel ook als poster. Momenteel werkt Wout aan zijn debuutbundel Parkplan die bij Uitgeverij De Harmonie zal verschijnen. 

Opgepoetst: Lisa Weeda, NESS & BrotherTill
Wat gebeurt er als je muzikanten en schrijvers bij elkaar aan tafel zet en hun werk in de blender gooit? Je ontdekt het tijdens Opgepoetst, een productie waarbij schrijvers en hiphopartiesten aan de slag gaan met elkaars werk.
NESS komt oorspronkelijk uit Polen maar belandde in Zwolle, waar hij onderdeel werd van hiphop-collectief DFG. Solo bracht hij de zeer geslaagde debuut-EP Dagdromen uit.
Lisa Weeda schrijft, doceert en regisseert momenteel een VR-installatie. In 2016 verscheen tijdens het Wintertuinfestival haar chapbook De benen van Petrovski. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij.
De beats bij de samenwerking van Lisa en NESS worden verzorgd door Mathijs van Til van BrotherTill. Mathijs’ muziek laveert tussen maniakele hiphopbeats en industriële noise, maar kan ook bijna ambient-achtig verstild zijn.

Demi Baltus houdt van avondwandelingen, heeft een hekel aan inparkeren en zal nooit een gedicht van papier aflezen. Raak en ritmisch verwoordt zij wat wordt gedacht, maar niet gezegd. En dat brengt haar nog eens ergens. Zo stond zij al op het Wintertuinfestival en in de laatste Op Ruwe Planken. En nu dus op de Gedichtennacht, dat wil je niet missen.

Luuk Wojcik werkt als chef de parti veel uren en in de andere uren schrijft en leest hij veel, staat soms naaktmodel en probeert zoveel mogelijk buiten te spelen. Ook kan hij uren douchen en skittles hooghouden met zijn mond. ‘Met gestrekt been erin’ is een motto dat vaak terugkeert in zijn doen en laten.

Uit een gezamenlijke liefde voor smooth RnB en Nederhop kwamen de klasgenoten Rutger Dingemans, Quinten Veenstra en Stan van Rijnberk bij elkaar om een nieuwe en aanstekelijke pop-act te beginnen: Barry de Wit. Ze tonen de strafste nummers in een aanstekelijk jasje. De ene keer met auto-tune, dan weer met een boybandbandje. Wees niet bang om de hand van Barry de Wit vast te pakken en laat je meeslepen in een show met dansbare ritmes, glijende synth-sounds en herkenbare teksten.

Wat wil je na een avond vol woorden, reflectie en de prachtigste poëzie? Hits, hits, hits! En juist daarvoor hebben wij het befaamde dj-duo TomThom to the future uitgenodigd. Zij zullen de hits uit je jeugd, de kneiters van nu en de muziek van morgen als volleerde draaimeesters aan elkaar weven, zonder ook maar een moment het dans- en meezinggehalte uit het oog te verliezen. Denk top 40, top 2000, hitzone, denk vooral aan de dansvloer.

Presentator Cees de Beer zegt dingen. Mooie dingen. De oprichter van Mensen Zeggen Dingen is op het podium als een vis in het water, al regelt hij nu vooral de zaken achter de schermen. Cees was te bewonderen op verschillende festivals, waarvan de bekendere namen zijn: Lowlands, Pukkelpop, Zwarte Cross, Solar Weekend, Extrema Outdoor, Gentse Feesten, Vierdaagsefeesten. Cees is sinds oktober 2019 nachtburgemeester van Nijmegen. 

Met medewerking van/ met dank aan:

Contactpersonen

Meer weten over de Gedichtennacht? Mail Myrna!

Gerelateerd nieuws

Nederlandse deelnemers CELA bekend

Alma Mathijsen, Lisa Weeda, Nikki Dekker en Stefanie Liebreks zijn Nederlandse deelnemers van Europees talentontwikkelproject CELA

TAGS: CELA Europa residentie

>

Eerste namen Wintertuinfestival 2019 bekend!

Onder andere Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer en Aafke Romeijn zijn te gast.

TAGS: literatuur wintertuinfestival

>

Schrijverswerkplaats: nieuwe edities

De Literaturjugend is onze maandelijkse schrijverswerkplaats in Nijmegen, Utrecht en Antwerpen

TAGS: schrijven

>