Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Mohammad, Tamador en Chnoor waren drie van de duizenden vluchtelingen die tijdelijk verbleven in Heumensoord. Heumensoord was de grootste vluchtelingenopvang in Nederland en bood onderdak aan 3000 mensen. Het was een tijdelijk en sober verblijf: de vluchtelingen moesten hier wachten totdat ze hun asielprocedure konden beginnen. De 17-jarige scholier Mika Kraft werd benieuwd: wie zijn deze mensen, en waar komen ze vandaan? Samen met journaliste Marleen van Klingeren en studente journalistiek Floor Lieskamp richtte hij de Facebookpagina Humans of Heumensoord op, die podium bood aan de verhalen van de vluchtelingen in Heumensoord. De pagina heeft inmiddels 12.000 volgers en is een groot succes.

Van Facebookpagina naar boek

Nu staat Heumensoord weer leeg. Waar zijn al die mensen gebleven, wat is er met hen gebeurd? Mika en Marleen besloten in samenwerking met De Nieuwe Oost het boek Humans of Heumensoord te gaan maken. Naast een geschiedenis van de vluchtelingenopvang in Heumensoord geeft het boek antwoord op de vragen die veelvuldig gesteld werden door trouwe lezers van de portretten. Bovendien zijn de verhalen hiermee ook buiten Facebook te lezen én in het Nederlands. Een nog breder publiek krijgt toegang tot de verhalen van Mohammad, Tamador, Chnoor en alle andere vluchtelingen die tijdens hun verblijf in Heumensoord hun ervaringen hebben gedeeld.

Naast verhalen staan in het boek volop foto’s en illustraties, mede gemaakt door de Syrische fotograaf Mahmod Kharrat en illustrator Fadi Nadrous. Beiden verbleven maandenlang in Heumensoord. De portretten zijn geschreven door De Nieuwe Oost-auteurs Joost Oomen, Marjolein Visser en Lisa Weeda. Humans of Heumensoord is te bestellen in onze webshop.

Mede mogelijk gemaakt door

Contactpersonen

Heb je vragen over Humans of Heumensoord? Stuur Noortje een mail.

Gerelateerd nieuws

Wintertuinfestival zet fictie in als gids

Het Nijmeegse Wintertuinfestival krijgt deze editie een aangepaste vorm.

TAGS:

>

Nu te beluisteren: Talkpoeder ep

Op 17 maart verschijnt de Talkpoeder ep, met acht nummers van vijf verschillende duo’s bestaande uit een producer en schrijver.

TAGS:

>

Joost Oomen uitgeroepen tot literaire talent 2021

Joost Oomen is op de valreep van 2020 door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent van 2021.

TAGS:

>