Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Nachtgasten / De Nieuwe Oost / Theater Bellevue

Een mooie droom voor een toneelschrijver: acteurs spelen al improviserend een nieuw bedachte scène, waarbij de schrijver stil in een hoekje aantekeningen mag maken om later uit te werken. Dit voorjaar wordt deze droom beleeft door de jonge auteurs Sara van Gennip, Lykele Muus en Maarten van der Graaff. Zij kregen ieder drie avonden aangeboden (van Nachtgasten, Theater Bellevue en De Nieuwe Oost) waarop zij hun nieuwe personages met elkaar in de ring mogen brengen om te zien wat er dan gebeurt. De roemruchte improvisatiemethode van de Nachtgasten is het richtsnoer.

Ook vanavond wordt de voorstelling weer compleet geïmproviseerd, waarbij het publiek meer weet dan de acteurs op het toneel. Na afloop is er een informele nazit met de schrijver om feedback te geven en samen verder te denken over het verhaal en de personages. Mede op basis van deze avonden, wordt het verhaal in de zomer uitgewerkt tot een volwaardig toneelstuk.

Incl. één van onderstaande, al naar gelang welke avond…:

Maarten
Vanavond is de vloer voor het verhaal van Maarten van der Graaff (1987). Na twee succesvolle dichtbundels verscheen in 2017 zijn debuutromanWormen en engelen. “Eén van de beste boeken van het jaar” schreef Thomas de Veen in NRC Handelsblad. In deze eerste roman onderzoeken de personages verschillende vormen van initimiteit en gemeenschap. Maarten: “Het is voor mij een fascinerende volgende stap om de verhalen van deze romanpersonages om te vormen tot toneelpersonages. Die ideeën als spelmateriaal te geven aan acteurs.”

Sara
Vanavond is de vloer voor het verhaal van Sara van Gennip (1987).  Sara schreef onder (veel) meer voor Festival Boulevard, Oerol en Bellevue Lunchtheater en won de boekenweek-Schrijfwedstrijd en de Young Art support Award 2017 en. Ze schrijft moderne mythes waarin duivelse tegenstellingen centraal staan. Sara: “Bij Schrijvers op de Vloer richt ik mij op een botsing over ‘goed en kwaad’ tussen personages met verschillende levensopvattingen en –beschouwingen. Ik ben benieuwd hoe personages zich kunnen ontwikkelen. Ik  ben benieuwd naar wat mijn eerste personageschetsen in improvisaties teweegbrengen op de vloer en wat dat vervolgens weer met mij als schrijver doet.”

Lykele
Vanavond is de vloer voor het verhaal van Lykele Muus (1987). studeerde in 2011 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waar hij zich naast het acteren ook al op het schrijven toelegde. Zijn debuutroman Eland verscheen in november 2015 bij Nijgh & Van Ditmar. Lykele: “In mijn hoedanigheid als acteur heb ik al drie keer met de Nachtgasten meegedaan. Ik ken de stress van alles willen onthouden. Nu ik zelf een verhaal mag bedenken, weet ik dan ook heel goed dat ik de spelers heldere boodschappen moet zien mee te geven. Dan komt hun tekst vanzelf. Ik ben heel benieuwd naar alle oplossingen van mijn collega’s.”

Gerelateerde items