Zoeken

Ja, ik ontvang

graag jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur

Sinds 2015 organiseren we in het laatste weekend van juni Nieuwe Types, een jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur. Nieuwe Types gaat op zoek naar de staat van het verhaal en onderzoekt de toekomst van de literatuur. Het festival vestigt de aandacht op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Dit gebeurt via verschillende vormen: van intensieve werksessies over het literaire makerschap tot een bergrede over de staat van het verhaal en van een verrassende en gevarieerde festivalavond tot het feestelijke afstuderen van vierdejaarsstudenten Creative Writing.

Benieuwd naar afgelopen editie? Neem een kijkje op nieuwetypes.nl.

De staat van het verhaal

Elk jaar vragen we een maker de Staat van het Verhaal uit te spreken, een bergrede over de ontwikkelingen in de wondere wereld van de literatuur, de journalistiek en het gesproken woord. P.F. Thomése deed dit in 2015, Alex Boogers volgde in 2016 en afgelopen jaar was de eer aan Micha Wertheim. Lees hier zijn visie op de Staat van het verhaal op de website van Vrij Nederland.

 

Prijs voor beste afstudeerwerk

Elk jaar reiken we de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste literaire eindwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding uit. Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) worden uitgenodigd om hun afstudeerwerk in te sturen. Een onafhankelijke en jaarlijks wisselende jury beoordeeld deze teksten anoniem. De winnaar krijgt een geldbedrag gesponsord door CB, een publicatie in literair tijdschrift De Gids en een optreden op het Wintertuinfestival.

Winnaars:
2015: Jorina van der Laan – ArtEZ Creative Writing
2016: Lotte de Vos – ArtEZ Creative Writing
2017: Yelena Schmitz – Woordkunst

Post-truth fiction

Tijdens Nieuwe Types 2017 vond de eerste editie van de internationale conferentie en hackaton Post-Truth Fiction #1 plaats. Een groep jonge makers (schrijvers, vormgevers, programmeurs, et cetera) heeft het literaire makerschap opengebroken en is op zoek gegaan naar nieuwe vormen van schrijven, publiceren en ideeën delen. Dit was een pilot voor de toekomstige masteropleiding van Creative Writing. Benieuwd? Neem een kijkje op posttruthfiction.com.

Partners & subsidienten

Contactpersonen

Heb je een vraag over het programma van Nieuwe Types? Laat het Laurens weten.

Wil je iets weten over de publiciteit van het festival? Mail Lisanne.

Gerelateerde items