Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur

Nieuwe Types is hét festival voor nieuwe literatuur. In het laatste weekend van juni nemen we de staat van het verhaal onder de loep en vestigt drie dagen lang de aandacht op de nieuwste generatie schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen.  Kom kijken naar de schrijvers van morgen!

Ga voor meer info naar de festivalwebsite nieuwetypes.nl.

De staat van het verhaal

Elk jaar vragen we een maker de Staat van het Verhaal uit te spreken, een bergrede over de ontwikkelingen in de wondere wereld van de literatuur, de journalistiek en het gesproken woord. P.F. Thomése deed dit in 2015, Alex Boogers volgde in 2016, in 2017 was de eer aan Micha Wertheim (Lees hier zijn visie op de Staat van het verhaal op de website van Vrij Nederland) en in 2018 lag de bergrede in handen van Marjolijn van Heemstra.

Prijs voor beste afstudeerwerk

Elk jaar reiken we de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste literaire eindwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding uit. Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) worden uitgenodigd om hun afstudeerwerk in te sturen. Een onafhankelijke en jaarlijks wisselende jury beoordeeld deze teksten anoniem. De winnaar krijgt een geldbedrag gesponsord door CB, een publicatie op de website van literair tijdschrift De Gids en een optreden op het Wintertuinfestival.

Winnaars:
2015: Jorina van der Laan – ArtEZ Creative Writing
2016: Lotte de Vos – ArtEZ Creative Writing
2017: Yelena Schmitz – Woordkunst
2018: Selin Kuscu – Gerrit Rietveld Academie

Partners & subsidienten

Contactpersonen

Heb je een vraag over het programma van Nieuwe Types? Laat het Elke weten.

Wil je iets weten over de publiciteit van het festival? Mail Lisanne.

Gerelateerde items