Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Nieuwe Types 2021 in maart!

Vanaf maandag 1 maart geniet de (digitale) festivalbezoeker de hele maand lang van literair festival Nieuwe Types. Tijdens deze unieke editie wordt het publiek via podcasts, korte films, social media, livestreams en Zoom voorzien van nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen.

Van podcast tot lunchspreekbeurt
Voor het festival worden diverse podcasts geproduceerd. Zo verschijnt op 1 maart De stad als, waarvoor makers Corinne Heyrman en Jozien Wijkhuijs de stad Arnhem onderzochten via de verhalen van inwoners Ghiath, Edwin en Mien.
Debutanten Helena HoogenkampYentl van Stokkum en Roos Vlogman vertellen in drie afleveringen van de podcastreeks Radio Debuut over debuteren in coronatijd en het belang van literatuur. De opnames zijn op 4, 11, 18 en 25 maart via een livestream bij te wonen.
Ook wordt er een nieuwe aflevering opgenomen van de podcast Het Grote Gesprek, waarbij Lotte Lentes auteur Lize Spit interviewt over de rol van literatuur en de kracht van het boek.
Verder wordt het nieuwe verhalenproject De Staat van het Verhaal gelanceerd en blikken professionals uit het literaire veld vooruit in gesprekken over schrijven en uitgeven in de tijd na COVID-19.
Talenten Jorina van der Laan en Chris Lomans presenteren hun chapbooks tijdens de (Film)avond van de Grote Beloftes en elke woensdag breekt Nieuwe Types de week met een lunchspreekbeurt. En de bezoeker die even wat anders wil, haalt een frisse neus in Arnhem met de door Jaap Robben geschreven literaire wandeling Biografie van een Vlieg. Maar dat is zeker niet alles. Het volledige programma, data en tijden staat op nieuwetypes.nl.

Losbladige Notulen
Speciaal voor het festival wordt een eenmalige uitgave van de Losbladige Notulen uitgebracht, een papieren afgeleide van het online literaire platform Notulen van het Onzichtbare. Niet-gedebuteerde creatieven worden uitgenodigd om hier in tekstuele of visuele vorm een bijdrage aan te leveren. Ook worden er verschillende artikelen in opgenomen die voortkomen uit het festivalprogramma. De Losbladige Notulen zijn te bestellen via de website en worden na afloop van Nieuwe Types verstuurd.

Festivalpakketten
Om de bezoeker een zo groot mogelijk festivalgevoel te geven, zijn er verschillende festivalpakketten ontwikkeld. Dankzij Nieuwe Types-mondkapjes, polsbandjes, programmaoverzichten en meer maakt het festival de digitale situatie zo leuk mogelijk. En met de literaire steunpakketten kan het publiek platforms als Hard//hoofdOp Ruwe PlankenKluger Hans en De Optimist een financieel hart onder de riem steken. Alle pakketten zijn via de website te bekijken en te bestellen.Literair festival Nieuwe Types voorziet je de hele maand maart online van nieuwe literatuur!

Jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur

In 2015 organiseerde De Nieuwe Oost I Wintertuin in het laatste weekend van juni voor het eerst Nieuwe Types, een jaarlijks festival over de toekomst van de literatuur. Dit gebeurde via verschillende vormen: van intensieve werksessies over het literaire makerschap tot het feestelijke afstuderen van vierdejaarsstudenten Creative Writing.
Sinds 2021 is het festival verplaatst naar maart en kunnen bezoekers de hele maand genieten van een divers programma, waarbij de aandacht ligt op nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Vanwege corona vindt Nieuwe Types in 2021 volledig digitaal plaats.

De staat van het verhaal

Elk jaar vragen we een maker de Staat van het Verhaal uit te spreken, een bergrede over de ontwikkelingen in de wondere wereld van de literatuur, de journalistiek en het gesproken woord. P.F. Thomése deed dit in 2015, Alex Boogers volgde in 2016, in 2017 was de eer aan Micha Wertheim, in 2018 lag de bergrede in handen van Marjolijn van Heemstra en in 2019 was de eer aan Maxim Februari.

Dit jaar is De Staat van het Verhaal geen bergrede, maar gaan we een jaar lang verhalen verzamelen die verdwijnen in de echo’s van dominante verhalen. Op 27 maart om 20 uur lanceren we met Babs Gons De Staat van het Verhaal. Een plaats voor onvergetelijke verhalen met bijbehorende website en podcast. We gaan op zoek naar verhalen die worden verteld maar niet altijd hoorbaar zijn. Verhalen die voor iedereen zijn, simpelweg omdat we allemaal mens zijn. We roepen iedereen op verhalen in te sturen. Babs Gons bijt het spits af met een eigen verhaal dat meer ruimte verdient, en gaat daarna in gesprek met programmamakers Chris Lomans en Smita James.

 

Prijs voor beste afstudeerwerk

Een vast onderdeel van Nieuwe Types is de uitreiking van de afstudeerprijs voor het beste literaire eindwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding.

Winnaars:

2015: Jorina van der Laan – ArtEZ Creative Writing
2016: Lotte de Vos – ArtEZ Creative Writing
2017: Yelena Schmitz – Woordkunst
2018: Selin Kuscu – Gerrit Rietveld Academie
2019: Lisa Huisson – ArtEZ Creative Writing
2020: Tessa van Rooijen – ArtEZ Creative Writing

Podcast De Schrijfopdracht

In 2018 zijn we van start gegaan met De Schrijfopdracht. Een live podcastopname van Dennis Gaens waarin schrijvers vertellen over de belangrijkste les die ze geleerd hebben en daar een schrijfopdracht aan verbinden. Dit resulteert in inmiddels al negen podcasts, die je hier kunt vinden.

 

Partners & subsidienten

Contactpersonen

Heb je een vraag over het programma van Nieuwe Types? Laat het Elke weten.

Wil je iets weten over de publiciteit van het festival? Mail Naomi.

Gerelateerd nieuws

Het is zomer bij De Nieuwe Oost

We delen de fijnste culturele tips voor deze zomer.

TAGS:

>

Yentl van Stokkum presenteert Wintertuinsessie

Yentl van Stokkum presenteert haar Wintertuinsessie: het podcast-tweeluik 'It's not literature. It's witchcraft.'

TAGS:

>

Debuut ‘Ik zeg Emily’ van Yentl van Stokkum verschenen

Debuutbundel Yentl van Stokkum 'Ik zeg Emily' versmelt poëzie en spookverhaal.

TAGS:

>