Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Werk jij mee aan een nieuwe Zwolse taal?

Je houdt van jouw taal. Het is de taal waarin je je moeder vertelt dat ze de beste kok is. Waarin je scheldt als je boos bent. Waarin je je familie welterusten wenst… Spreek jij thuis een andere taal dan Nederlands of een dialect en lijkt het je leuk om een nieuwe Zwolse taal te maken? Productiehuizen De Nieuwe Oost | Wintertuin en Explore the North zoeken samen met kunstenaar Ahilan Ratnamohan deelnemers voor het taalproject Pidgin Zwolle.

Met dit project gaat hij samen met inwoners van Zwolle een nieuwe taal creëren die de grote diversiteit aan inwoners van de stad weergeeft. Deze taal wordt door de deelnemers zelf samengesteld en vervolgens gepresenteerd. Iedereen uit Zwolle die 16 jaar of ouder is en Nederlands als tweede taal heeft geleerd, is welkom om mee te doen. Aanmelden kan tot via denieuweoost.nl/pidgin.

Deelnemers gezocht voor Pidgin Zwolle

Om woorden uit alle talen en dialecten in Zwolle te verzamelen, gaat Ahilan met mensen uit verschillende taalgroepen in gesprek. Welke verbinding voelen zij met de taal die zij thuis spreken? Wat gebeurt er met je als je in het dagelijks leven een andere taal dan je eigen taal spreekt?

Wie kan er meedoen?

We zoeken deelnemers (16 jaar en ouder) die het Nederlands als tweede taal hebben, maar het gebruiken op dagelijkse  basis. Moedertalen of -dialecten zijn allemaal welkom. Of dit nou Sranan Tongo, Zwols, Tigrinya, Spaans of Noors is, we zoeken ze allemaal!

Ook vind je het interessant om na te denken en te vertellen over hoe het is om Nederlands in plaats van je moedertaal te moeten spreken.

Wat wordt er van je gevraagd?

In januari starten we. Het project neemt in totaal ongeveer tien uur in beslag, verspreid over een aantal maanden, en resulteert in een nieuwe taal, een woordenboek en een performance. Er is een vergoeding beschikbaar voor iedereen die deelneemt.

We zijn heel benieuwd naar jouw taal en jouw woorden. Wil je meedoen? Meld je dan hier aan.

Pidgin X

Productiehuis Explore the North en kunstenaar Ahilan Ratnamohan bedachten, voor de Proeftuin Meertaligheid van We the North, Pidgin X. Op basis van de hedendaagse demografie van een stad of dorp worden inwoners met verschillende moedertalen bij elkaar gebracht. Samen stellen zij een nieuw vocabulaire samen, die een afspiegeling vormt van de bevolking.

Pidgin X is een meertalig, inclusief project dat met taal laat zien hoe divers de bevolkingssamenstelling in een stad eigenlijk is. Zo wordt het gesprek op gang gebracht over hoe we – ongeacht onze moedertaal – kunnen communiceren met alle mensen uit onze directe omgeving. Voor Zwolle vond het project plaats in Groningen en Leeuwarden.

Over Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan is een Australiër van Sri Lankaanse afkomst. Hij kwam naar Europa om aan zijn voetbalcarrière te werken. Toen dat geen succes werd, besloot hij zijn ervaringen om te vormen tot theatervoorstellingen. Naast voetbal heeft Ahilan een grote fascinatie voor het leren van taal; hoe leren mensen een nieuwe taal en welk effect heeft dit op hen?

Foto Ahilan: (c) Jonas Lampens.

Pidgin Zwolle is een project van productiehuis Explore the North, De Nieuwe Oost | Wintertuin, en kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van Brussels kunstenaarscollectief ROBIN) en wordt vanuit de Proeftuin Meertaligheid ondersteund door We the North.

Partners

Contactpersonen

Heb je een vraag over Pidgin Zwolle? Neem contact op met Laura.

Heb je een vraag over Pidgin Zwolle? Neem contact op met Nick.

Gerelateerd nieuws

Deel je woorden en werk mee aan een nieuwe taal van en voor Zwolle

Productiehuizen De Nieuwe Oost | Wintertuin en Explore the North zoeken samen met kunstenaar Ahilan Ratnamohan deelnemers voor Pidgin Zwolle

TAGS:

>