Zoeken

Jaarlijks nodigt De Nieuwe Oost enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in Theater a/d Rijn. In deze periode kunnen ze onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het De Nieuwe Oost team.

Residentie MAISON the FAUX maart 2022

The Horn of Plenty 

MAISON the FAUX werkt binnen de Nieuwe Oost aan de ontwikkeling van the Horn of Plenty; een hyperzintuigelijke performance die eind zomer ‘22 in premiere zal gaan in Felix Meritis Amsterdam. Op donderdag 17 maart laat MAISON the FAUX tijdens Uurtje Oost een kleine preview zien.

The Horn of Plenty is een doorontwikkeling van een eerdere residentie bij De Nieuwe Oost, in samenwerking met performer Arno Verbruggen en fooddesigner Katja Gruijters. Binnen deze residentie werd de zintuiglijke relatie tussen performance, food, vormgeving en mode onderzocht. Wat gebeurt er als smaken en geuren onderdeel zijn van de performance? Een zintuiglijke beleving waarbij het eten niet functioneel of bijzaak is, maar onlosmakelijk verbonden is met het optreden.

The Horn of Plenty wordt doorontwikkeld vanuit deze eerdere residentie met een uitbreiding van het team. Katja Gruijters zal samenwerken met chef Eric Meursing, daarnaast wordt er gewerkt met 4 performers, Arno Verbruggen, Jordan Achiano, Robin Nimanong en Żaneta Kęsik, en is Diamanda Dramm als sound designer onderdeel van de performance. The Horn of Plenty neemt je gedurende het oogstseizoen mee in een alomvattend zintuiglijk paradijs; een paradijs vol excessieve overvloed dat vervalt, verrot en weer tot leven komt.

Een multidisciplinaire performance die de thematische spanningsvelden onderzoekt van natuur versus synthetisch, individu versus materie, vruchtbaar versus doods en de wenselijkheid van overvloed. Het publiek consumeert de gehele performance via al haar zintuigen en wordt daarbij bevraagd als mens, gebruiker en voyeur. In welke cyclus bevinden wij ons? En zijn wij als homo synthetica nog wel in staat onderdeel te worden van het eeuwenoude ritueel van afsterven en terugkeren naar de rottende aarde.

The Horn of Plenty wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Felix Meritis, De Nieuwe Oost en Stichting Diorapthe.

Credits

Katja Gruijters
Katja Gruijters werkt al meer dan 20 jaar aan de verduurzaming van ons voedsellandschap en eetcultuur. Hierbij zoekt ze verbindingen tussen voedsel, wetenschap, technologie, cultuur, natuur en design. Ze schrijft columns voor Vork-magazine en geeft les op hogescholen en universiteiten. Plant-based chef Eric Meursing is verantwoordelijk voor de uitvoering van Katja’s ontwerp.    

Arno Verbruggen
Arno Verbruggen studeerde af aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten als modern danser/performer. Hen danste bij Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club, waarna hen heeft gewerkt bij Aura Danstheater.. Tegelijkertijd werkte Arno ook als docent in fysiek theater en improvisatie. Sinds 2020 werkt Arno als freelancer, en werkte hen in deze vorm met verschillende companies, platformen en artiesten, binnen verschillende kunstvormen. Hen werkte onder andere met Maison the Faux en Stef van Looveren, Action Zoo humain/Chokri Ben Chikha en Romeo Castellucci. 

Jordan Achiano
Jordan heeft gestudeerd aan de theaterschool (jazz musical opleiding). Hij heeft in zijn carrière met verschillende choreografen en in dansgezelschappen gewerkt zoals Danceworks en Club Guy & Roni. Daarnaast heeft ie gewerkt als performer/ acro danser in China. Onlangs heeft hij de solo “shapeshifter” gevormd, een werk waarvan hij meer wilt zien in de toekomst.

Robin Nimanong
Robin Nimanong is afgestudeerd aan Modern Theater Dance in Amsterdam. Hen positioneert zichzelf binnen queer kunst and probeert daarin ongehoorde stemmen te laten klinken door middel van het hanteren van een multidisciplinaire werkwijze waarin dans, het lichaam en media een hoofdrol spelen. Vraagstellingen over identiteit, self-care en de toekomst combineert hen met een transparante en eerlijke benadering in relatie tot (non-)gender. Diens dans film Aphrodisiac II (NEXT BEST FRINGE AWARD 2020) was bijvoorbeeld gemaakt voor en door de queer gemeenschap.

Żaneta Kęsik
Żaneta haalde haar Bachelor in Compositie en Dans in Poznan, Polen, waarna ze twee jaar voltooide aan Contemporary Dance Studies in Kassel, Duitsland. Afgelopen jaar werd ze hierna toegelaten tot The Poetic Distasters Club, een initiatief van Club Guy & Roni, het Noord Nederlands Toneel. 

Diamanda Dramm
Diamanda heeft haar Bachelor of Music gehaald aan the New England Conservatory in Boston, waarna ze de John Cage Award was toegekend voor haar contributie aan nieuwe muziek. Ze behaalde haar Masters of Music aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hier was de Nicolai Prize toegekend voor de meest exceptionele voordracht.  Ze heeft uitgebreid gewerkt met moderne klassieke muziek grootheden zoals Christian Wolff, Alvin Lucier, Gunther Schuller, Chaya Czernowin, George Benjamin en Georg Friedrich Haas.