Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Robotstories is een onderzoeksproject, waarbij interactieve verhalen voor een sociale robot worden ontwikkeld. Deze robots kunnen worden ingezet om stress te verminderen bij de behandeling voor zieke kinderen of bij mensen met dementie. De robots vertellen interactieve verhalen, waardoor er een dialoog ontstaat tussen mens en robot, een interactie die naast afleiding ook zorgt voor de ruimte om ervaringen te delen. Het is een uniek samenwerkingsverband van schrijvers en interaction designers waarin ze werken met wetenschappers in een maatschappelijke context als de zorg.

Editie najaar 2021

Voor een nieuwe editie, die is gestart in het najaar van 2021, onderzoeken we of deze sociale robot ingezet kan worden om het welzijn te bevorderen van mensen met dementie. Hiervoor werken we samen met woonzorglocaties Vitalis WoonZorgGroep en AxionContinu.

Voor dit project werken schrijvers Max Hermens, Yentl van Stokkum en Annemieke Dannenberg samen als collectief aan een script voor een verhaal of een performance die de robot in interactie met een mens kan uitvoeren. Het streven is dat de robots en de oudere mensen met dementie echt een fijne betekenisvolle ontmoeting hebben. Dat de oudere mensen en de robots ervaringen kunnen uitwisselen en dat de ontmoeting helpt om stress bij oudere mensen te verminderen. De robot wordt zo een sociale robot die oudere mensen kan helpen.

Er worden wel vaker robots ingezet in de zorg. Dit project is echter net iets anders. Deze robot is geen zorgrobot in de praktische zin van het woord, maar een robot die zich richt op het welzijn van mensen. De robot van dit project is een verteller en zelfs een echte gesprekspartner. De schrijvers en interaction designers bedenken daarom niet alleen wat de robot doet, maar net zo goed wat de luisteraar zou kunnen zeggen, voelen en willen. Zij proberen het gesprek zo te programmeren dat wie er ook met de robot praat, ze echt een band kan opbouwen met de robot. De robot moet een personage worden waar je graag mee wilt praten en wiens verhalen je wilt horen. Dat is het unieke aan dit project.

Voor deze editie wordt samengewerkt met de Vrije Universiteit Amsterdam, HKU Theater, ArtEZ, Vitalis Woonzorggroep en Axion Continu.

Eerdere edities

In 2020-2021 schreven Merlijn Huntjens, Nicole Kaandorp en Rafaëlle Kwakkel als collectief een achtergrondverhaal rondom de wens van de robot om een zo goed mogelijk vriendje te worden voor kinderen in het ziekenhuis. Creatief schrijver en speculatief ontwerper Jorrit Thijn (HKU) begeleidde hen daarbij. Mike Ligthart (Vrije Universiteit) brengt in zijn promotieonderzoek kunstmatige intelligentie samen met sociale psychologie en iteration design. Daarmee maakt hij een interactieontwerp dat robots in staat moeten stellen om een relatie te onderhouden met kinderen. Het resultaat werd in 2021 gepresenteerd en getest op kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud. Deze ervaringen zal het projectteam ook zeker meenemen naar deze nieuwe editie in de ouderenzorg.

Benieuwd naar de ervaring van de schrijvers? Op Notulen van het Onzichtbare vertelt Merlijn Huntjens over het project.

 

Volgende quote

Samenwerking van:

Contactpersonen

Voor vragen over dit project kun je terecht bij Noortje

Gerelateerd nieuws

Het is zomer bij De Nieuwe Oost

We delen de fijnste culturele tips voor deze zomer.

TAGS:

>

Yentl van Stokkum presenteert Wintertuinsessie

Yentl van Stokkum presenteert haar Wintertuinsessie: het podcast-tweeluik 'It's not literature. It's witchcraft.'

TAGS:

>

Debuut ‘Ik zeg Emily’ van Yentl van Stokkum verschenen

Debuutbundel Yentl van Stokkum 'Ik zeg Emily' versmelt poëzie en spookverhaal.

TAGS:

>

Gerelateerde items