Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Kan ik vrienden worden met een robot? Wat maakt mij bereid om me te identificeren met een object? Moet het doen wat ik zeg of me juist verassen. Mag het beter zijn dan ik, of juist onhandiger? Ik moet bereid zijn mijn fantasie aan de robot uit te lenen. De robot moet worden bezield, niet te klunzig en niet afschrikken. Waar zit de middenweg tussen androïde-engheid en Wall-e schattigheid? Een spanning uit het schemergebied van de uncanny valley: herkenbaar een mens, maar toch duidelijk geen mens.

In een tweeweekse residentie in Theater aan de Rijn onderzoekt Tim Hammer samen met schrijvers van De Nieuwe Oost de mogelijke identificatie met een NAO robot. De focus ligt op identificatie via imperfectie. Waar we in technologie graag alle gebreken wegwillen poetsen, nemen deze makers ze juist onder de loep. De hypothese: door de gebreken van de robot (in spraak en beweging) tot karaktereigenschappen te maken, kunnen we er sympathie voor voelen.

Deze residentie vormt een klein onderdeel van een veel groter onderzoek. Voor het project ‘Robotstories’ werkt De Nieuwe Oost  Mike Ligthart van de TU Delft samen aan het creëren van verhalen voor een NAO Robot, die ingezet wordt om kinderen af te leiden met interactieve affectieve verhalen en sociale steun te bieden. Schrijvers van De Nieuwe Oost ontwikkelen als collectief robotkarakters en schrijven bijpassende achtergrondverhalen, dialogen en anekdotes voor sociale robots die ingezet gaan worden bij zieke kinderen. Tim Hammer sluit zich hierbij aan vanwege zijn kennis als poppenspeler in Japan en visie op het gebied van bezielde objecten.

Gratis toegankelijk voor alle belangstellenden. Graag melden bij de ingang Bartok Park van Theater aan de Rijn.

beeld: Elvira Visser

Gerelateerd nieuws

De Nieuwe Oost zie je overal deze zomer

Van het Limburg Festival in Roermond tot festival Hongerige Wolf in Groningen.

TAGS: theater dans literatuur muziek festivals

>

Tim Hammer onderdeel van Puppet Playground

Tim Hammer onderdeel van Puppet Playground (Pop Arts Festival)

TAGS: theater

>

Gerelateerde items