Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater

Voor het project ‘Robotstories’ werkt De Nieuwe Oost samen met Mike Ligthart van de TU Delft aan het creëren van verhalen voor een NAO Robot, die ingezet wordt om kinderen af te leiden met interactieve affectieve verhalen en sociale steun te bieden. Schrijvers van De Nieuwe Oost ontwikkelen als collectief robotkarakters en schrijven bijpassende achtergrondverhalen, dialogen en anekdotes voor sociale robots die ingezet gaan worden bij zieke kinderen. Tim Hammer sluit zich hierbij aan vanwege zijn kennis als poppenspeler in Japan en visie op het gebied van bezielde objecten.

Kan ik vrienden worden met een robot? Wat maakt mij bereid om me te identificeren met een object? Moet het doen wat ik zeg of me juist verrassen. Mag het beter zijn dan ik, of juist onhandiger? Ik moet bereid zijn mijn fantasie aan de robot uit te lenen. De robot moet worden bezield, niet te klunzig en niet afschrikken. Waar zit de middenweg tussen androïde-engheid en Wall-e schattigheid? Een spanning uit het schemergebied van de uncanny valley: herkenbaar een mens, maar toch duidelijk geen mens.

In 2019 onderzocht Tim Hammer tijdens een residentie van twee weken samen met schrijvers van De Nieuwe Oost de mogelijke identificatie met een NAO robot. De focus ligt op identificatie via imperfectie. Waar we in technologie graag alle gebreken weg willen poetsen, nemen deze makers ze juist onder de loep. De hypothese: door de gebreken van de robot (in spraak en beweging) tot karaktereigenschappen te maken, kunnen we er sympathie voor voelen.

Robot Stories is een project van De Nieuwe Oost | Wintertuin. In 2019 liep er een piloteditie van het project. Onder voorbehoud van financiering gaat het in 2020 officieel van start.

beeld: Elvira Visser

Contactpersonen

Voor vragen over dit project kun je terecht bij Elke

Gerelateerd nieuws

De Nieuwe Oost zie je overal deze zomer

Van het Limburg Festival in Roermond tot festival Hongerige Wolf in Groningen.

TAGS: theater dans literatuur muziek festivals

>

Tim Hammer onderdeel van Puppet Playground

Tim Hammer onderdeel van Puppet Playground (Pop Arts Festival)

TAGS: theater

>

Gerelateerde items