Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

De Nieuwe Oost | Wintertuin, de HKU en de Vrije Universiteit werken onder de titel Robotstories samen aan verhalen voor een sociale robot: eentje die uiteindelijk zal worden ingezet om stress te verminderen bij de behandeling van kinderen met kanker in het ziekenhuis. De robots vertellen interactieve verhalen, waardoor er een dialoog ontstaat tussen kind en robot, die naast afleiding ook zorgt voor de ruimte om ervaringen te delen. In 2018 vond de eerste pilot van het project plaats. In samenwerking met theatermaker Tim Hammer werd de mogelijke identificatie met een NAO robot onderzocht.

Verhalen door Merlijn Huntjens, Nicole Kaandorp en Rafaëlle Kwakkel

Voorwaarde voor de positieve impact van de sociale robot is de kwaliteit van zijn verhalen. Daarom ontwikkelen in 2020-2021 schrijvers Merlijn Huntjens, Nicole Kaandorp en Rafaëlle Kwakkel als collectief een achtergrondverhaal rondom de wens van de robot om een zo goed mogelijk vriendje te worden voor kinderen in het ziekenhuis. Creatief schrijver en speculatief ontwerper Jorrit Thijn (HKU) begeleidt hen daarbij. Mike Ligthart (Vrije Universiteit) brengt in zijn promotieonderzoek kunstmatige intelligentie samen met sociale psychologie en iteration design. Daarmee maakt hij een interactieontwerp dat robots in staat moeten stellen om een relatie te onderhouden met kinderen. Het resultaat wordt in 2021 gepresenteerd en getest op kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud.

Samenwerking met HKU en de Vrije Universiteit

Robotstories is een samenwerking van De Nieuwe Oost | Wintertuin met het lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU en de onderzoeksgroep Social AI van de Vrije Universiteit.

beeld: Elvira Visser

Contactpersonen

Voor vragen over dit project kun je terecht bij Elke

Gerelateerd nieuws

Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers in Roermond van start

Schrijvers Lana I. Nasser en Merlijn Huntjens begeleiden de deelnemers bij het schrijven van verhalen, gedichten en columns in het Nederland

TAGS:

>

Najaarsprogramma Theater a/d Rijn online!

De Arnhemse Meisjes, Ludwig Bindervoet, Tim Hammer, Maison the Faux en Booi Kluiving zijn dit najaar te zien bij Theater a/d Rijn.

TAGS:

>

De Nieuwe Oost op de Bank | Deel 3

Het is een tijd waarin een nieuwe realiteit en dus nieuwe verhalen ontstaan. Lees over de initiatieven van onze makers.

TAGS:

>

Gerelateerde items