Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Gratis toegang, reserveer je plek vooraf

Een paar keer per maand opent Theater aan de Rijn haar deuren voor jonge makers met bruisende ideeën, prangende vragen en artistieke onderzoeken.

Schrijvers, acteurs, regisseurs, dansers en andere artistiekelingen de kans om hun werk vanuit Theater aan de Rijn in Arnhem te presenteren en met het publiek in gesprek te gaan.

Het afgelopen seizoen hebben we Uurtje Oost ge-livestreamd: Bekijk hier een aantal Uurtjes Oost terug! 

Donderdag 27 januari: De Memers - Booi Kluiving

LET OP: Dit gaat om een open repetitie
De Memers is een ode aan al die typerende plaatjes online; memes. Na KEK (2018) en Let’s Play (2020) komt Booi Kluiving opnieuw met een voorstelling over internetcultuur.

Kluiving onderzoekt deze grappige plaatjes die zich razendsnel verspreiden via reddit, facebook en instagram en maakt de vertaalslag naar het theater. Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van memes: van politieke tot wholesome memes, en van relatable tot edgy dank. Een voorstelling voor doorgewinterde shitposters én voor mensen die nog uit het analoge tijdperk komen.

De Memers gaat op 17 februari in première in Theater a/d Rijn.

Donderdag 10 februari: USUALLY I'M ON TOP - Speels Collectief

Een nieuwe definitie van seksualiteit door 7 vrouwen, 6 föhns, 2 plastic schelpen en een tillift

“Ehm, ik neem dit mee, deze definitie, en ik stel voor om die ehm, ik zal voorstellen om dat te… dit basiswoordenboek is, ehm… die definitie is… Omdat de opvattingen over seksualiteit inderdaad wel… nou ja, misschien al langer, maar zeker de laatste tijd, ehm… enorm aan het verschuiven zijn.”

– Telefoongesprek met de redactie van Van Dale.

In een wereld waarin schoonheid en perfecte plaatjes het beeld van de werkelijkheid vervagen en vervangen, trekt Speels Collectief het ideaalbeeld van haar sokkel. In USUALLY I’M ON TOP worden heersende normen van vrouwelijkheid en seksualiteit bevraagd. Kwetsbaar en grotesk, in woord en in lijf, nemen zeven vrouwen je mee in hun ervaringen en verlangens. In een zoektocht naar een nieuwe moraal (of nee… in een absolute verwerping ervan) komen we uit bij ‘what she really really wants’.

Deze voorstelling gaat in première op 9 maart 2022 in het Posttheater in Arnhem.
Fotograaf: Pietro Carbucicchio

www.speelscollectief.nl

Makers:

Sanne Arbouw, theatermaker
Sanne Arbouw is in 2016 afgestudeerd aan de Docent Theater opleiding, aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sinds haar afstuderen is zij werkzaam als theatermaker op verschillende plekken voor o.a. Muziektheater de Plaats, De Vrolijkheid en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Ze maakt theater in o.a. azc’s, buurthuizen, bejaardentehuizen, zorginstellingen, scholen, theaters en op locaties in verschillende wijken.

Sinds 2016 is Sanne artistiek en zakelijk leider en theatermaker bij Speels Collectief. Speels Collectief is een divers en mixed-abled theatergezelschap gevestigd in Arnhem en in Tilburg. Het gezelschap bestaat uit professionals en amateurs, studenten en afgestudeerden, mensen vanuit verschillende culturele achtergronden, genderidentiteiten en -expressies, neurodiversiteit en lichamelijke diversiteit.

Sanne is een maatschappelijk bevlogen en documentair theatermaker. De groep waarmee ze werkt stelt ze zo divers mogelijk samen om een zo breed mogelijk palet aan perspectieven te tonen op de vloer. Door deze perspectieven naast elkaar te plaatsen bevraagt zij in haar voorstellingen de norm. Met haar werk doet zij een poging een inclusievere representatie op het podium te tonen en daarmee de beeldvorming te veranderen over actuele thematieken.
Haar fascinatie start vanuit documentair materiaal. Vanuit dit materiaal maakt ze beeldend bewegingstheater en daarin speelt ze met de verschillen tussen ieder individu. Ze speelt met de verwachting van het publiek door elke keer normatieve ideaalbeelden te doorbreken.

Ulrike Doszmann, choreograaf
Ulrike is geboren en getogen in het voormalige Oostblok, en kwam naar Nederland om te studeren aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Na haar afstuderen in 1998 begon zij met het maken van eigen voorstellingen. Dat combineert Ulrike met het werk als danser en performer voor o.a. Vloeistof. Sinds drie jaar geeft ze Movement Classes bij Fontys, en sinds september dit jaar werkt Ulrike ‘samen met Sanne en onze zeven fantastische spelers, vol vreugde, aan de voorstelling USUALLY I’M ON TOP.’ In haar werk zoekt Ulrike de dunne lijn tussen tragiek en humor op.

Contactpersonen

Jouw werk in Uurtje Oost? Neem contact op met Daphne

Gerelateerd nieuws

Het is zomer bij De Nieuwe Oost

We delen de fijnste culturele tips voor deze zomer.

TAGS:

>

Uurtje Oost gaat Online Door! Reserveer je gratis ticket

Een paar keer per maand opent Theater aan de Rijn haar deuren voor jonge makers met bruisende ideeën.

TAGS:

>

Gerelateerde items