Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Slecht nieuws: Het Wintertuinfestival, dat jaarlijks in het laatste weekend van november in Nijmegen plaatsvindt, gaat in 2020 vanwege de coronacrisis niet door. Goed nieuws: in plaats daarvan organiseren we Wintertuin2020! Coronaproof evenementen, zowel on- als offline, van september t/m december. Met nieuwe programma’s en ideeën, maar ook bestaande formules in een aangepaste vorm.

Programma
Wintertuin2020 bestaat uit tal van activiteiten. Er zijn kleinschalige binnenprogramma’s, zoals interviews, talkshows en expedities. Maar ook in de buitenlucht is er vermaak. Zo schreef Jaap Robben speciaal voor Wintertuin2020 een verhaal die Nijmegenaren al fietsend of wandelend kunnen lezen. Tot slot is er ook digitaal aanbod: van podcasts tot een leesclub waarbij dichters al videobellend met het publiek hun favoriete tekst bespreken. Bij alle programmaonderdelen worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd.

Eerste bevestigingen
In september gaan we van start met twee programmareeksen. Op 11 september vindt de eerste editie van The Close Reading Club plaats: een digitale leesclub waarbij je in een klein uur samen één tekst gaat doorgronden. Wat ontdek je als je echt de tijd neemt om goed te lezen? De eerste Close Reading Club is in handen van schrijver Maarten van der Graaff. Meedoen is gratis en behoeft geen voorbereiding. Inschrijven kan via deze link.

Daarnaast starten we in september met Het lange gesprek, met de klassieke formule: één schrijver, één interviewer. Een programma dat teruggaat naar de basis en de tijd neemt om, samen met het publiek, de diepte in te gaan. Op 17 september vindt de eerste editie plaats, waarbij Libris Literatuurprijswinnaar Rob van Essen geïnterviewd wordt door Marja Pruis. Klik hier voor de kaartverkoop.

Meer informatie
Neem voor een overzicht van het programma en tickets een kijkje op wintertuin2020.nl.

Waarom Wintertuin2020?

Jaarlijks organiseren wij eind november het Wintertuinfestival. Dit is al ruim 25 jaar een spraakmakend literatuurfestival dat elk jaar podium biedt aan uitgesproken verhalen, experimentele literaire producties, debatten en performances. Dit jaar laten we, vanwege corona, de vertrouwde festivalvorm los; er zal eind november geen lang weekend vol programma’s en feest plaatsvinden. In plaats daarvan: Wintertuin2020.

Want in deze onzekere coronatijden hebben we meer dan ooit behoefte aan verhalen: als een manier om de crisis te bevatten en om de wereld waarin we ons nu bevinden te verkennen. Ook helpt het vertellen van verhalen ons om ervaringen met elkaar te delen. Literatuur heeft de kracht om ons hoopvol te stemmen, om vragen te stellen en om alternatieve toekomstbeelden voorstelbaar te maken.

Tijd & ruimte

Tijdens Wintertuin2020 verkennen we aan de hand van literatuur twee begrippen die door de coronacrisis zijn aangescherpt: tijd en ruimte.

Iedereen zal het herkennen uit de lockdown-tijd: dagen duren steeds langer maar de weken vliegen voorbij. Je zou kunnen zeggen dat we nog meer stilstaan bij onze eigen tijd: bij de geschiedenissen die we delen en de onvolledigheid daarvan, en bij de verschillende manieren waarop de toekomst eruit zou kunnen zien. Datzelfde geldt ook voor ons begrip van ruimte: overal ter wereld bleven we thuis en vertaalden we onze levens naar onze persoonlijke vierkante meters. De gezamenlijke ervaring die de coronacrisis was, werd grotendeels in isolatie beleefd.

Aan de hand van verhalen, gedichten en literaire performances onderzoeken we tijdens het najaar van 2020 wat er gebeurt als de tijd zijn vorm verliest en je ruimte beperkt wordt.

Gerelateerd nieuws

Geen Wintertuinfestival, maar Wintertuin2020

Coronaproof evenementen, zowel on- als offline, van september t/m december.

TAGS: wintertuinfestival online Wintertuin2020 offline 2020

>