Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

De Wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. De makers, deels afkomstig uit de talentontwikkelingstrajecten van De Nieuwe Oost, worden bij het maken van deze literaire talkshows inhoudelijk en productioneel ondersteund en begeleid.

Simone Atangana Bekono - An Artist's Duty

Een gesprek over engagement, dichterlijke vrijheid en de ontwikkeling van kunstenaarschap

Tijdens haar Wintertuinsessie gaat Simone Atangana Bekono in gesprek met schrijvers Alfred Schaffer, Radna Fabias en Daphne Huisden naar aanleiding van twee uitspraken van Nina Simone betreffende haar visie op haar kunstenaarschap. Moet je ‘compleet jezelf zijn’ en het publiek dwingen middels die hyperindividuele expressie naar zichzelf te kijken? Of is het de taak van de maker om te reflecteren op wat zich in de (politieke) wereld afspeelt en geëngageerd zijn? Deze gesprekken vormen een podcastreeks, waarvan de afleveringen online zullen komen op 8, 15 en 22 januari. Volg ons op Spotify of Soundcloud om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.

8 januari Simone in gesprek Alfred Schaffer

Na de bundel Kooi, lijkt Alfred Schaffer een ommezwaai te hebben gemaakt in de focus van zijn werk. In zijn eerdere bundels leken gedichten te draaien om experimenten en (de)constructies van taal. In de bundel Mens, Dier, Ding en ook de recentste Wie was ik, strafregels worden juist grote (maatschappelijke) thema’s toegelaten. Simone gaat met hem in gesprek gaan over die verandering.

15 januari Simone in gesprek met Daphne Huisden

Op de achtergrond van de boeken van Daphne Huisden spelen klasse, ras, gender en andere relevante maatschappelijke thema’s een stuwende rol voor haar personages. Huisdens boeken zijn tegelijkertijd geschreven in een tijd waarin de schreeuw om politieke verandering nog niet zo duidelijk gehoord werd, niet zoveel ruimte gegeven werd, als nu. Simone is benieuwd hoe zij kijkt naar de tijdsgeest van haar romans en is benieuwd hoe dit haar nieuwe werk beïnvloedt.

22 januari Simone in gesprek met Radna Fabias

In Radna Fabias’ poëzie is er een sterke aanwezigheid van het onbesprokene: dat wat niet bovenaan de ladder staat, mensen die nooit aan het woord gelaten worden maar ook niet altijd geleerd hebben wat dan te zeggen. Simone is geïnteresseerd hoe Radna een plek creëert voor zowel een engagement als een allerindividueelste expressie.

De Nieuwe Oost|Wintertuin · Wintertuinsessie An Artist's Duty

Simon Mamahit onderzoekt de toekomst van hiphop

Uitgesteld, nieuwe datum nog niet bekend

De nieuwe datum van de wintertuinsessie van Simon Mamahit maken we binnenkort bekend. 

Rapper, Onderwijskundige en Cultureel Onderzoeker Simon Mamahit (Disci) gaat tijdens zijn talkshow in gesprek met twee opkomende rappers, Dani Apeldoorn en Aziz Wrijving, over de thema’s en het imago van de Nederlandse hiphop-scene. Aafje de Roest heeft een PhD in hiphopstudies en geeft een reflectie op wat beide rappers zeggen over het thema. Daarnaast laten de rappers van Young Talents van zich horen.

Aziz van Aalst alias Aziz Wrijving is een van Nijmeegs grootste in de urban. Hij werkte samen met grootheden als Yung Felix, Ramiks en is getekend bij Noahs Ark. In zijn muziek mengt hij Nederlands met Sranan en slang. Hij slaat nu een nieuwe bladzijde om en is bezig met nieuwe solo-projecten als onafhankelijk artiest, staat aan de vooravond van het opzetten van een nieuw label in Nijmegen en is daarnaast talentmakelaar bij Doornroosje. Een man met een groot hart voor de lokale scene, iemand die het reilen en zeilen kent van de urban en hier graag onder het genot van een theetje over in gesprek gaat.

Dani Apeldoorn is een man met vele talenten. Van zijn youtube serie ‘Freestylen met Dani‘ waarin hij het land doortrekt en mensen versteld doet staan met de bars die er als een casual gesprek uitvloeien. Hij bracht dit jaar zijn EP ‘Even Apeldoorn Bellen‘ uit in eigen beheer na op goede voet te breken met het label Zware Jongenz. Zoals de naam Dani Apeldoorn doet vermoeden is hij een voorvechter voor de Apeldoornse Scene. Met talentontwikkelingprojecten als Passievrucht en De Werkplaats weet hij de scene in Apeldoorn te upliften als geen ander. Een van de verbaal sterkste mensen die ik ken met een visie als geen ander. Dani gaat op de praatstoel en dat betekent altijd stof tot nadenken.

Aafje de Roest is een onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde af aan de universiteit Utrecht met haar master ‘Buurtvaders’ over identiteitsvorming bij jongeren en het belang van ‘Represent’ in hiphopcultuur. Nu is ze bezig met haar PhD. Aafje de Roest promoveert op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop. Ze schuift met enige regelmaat aan tafels als de Wilde Haren podcast en is op menig onderzoeksconferentie voorvechter voor meer aandacht voor hiphopcultuur op universiteiten. We zitten samen in het landelijke onderzoeksnetwerk voor hiphopstudies in samenwerking met het LKCA. Aafje is scherp als geen ander en duidt dingen die anderen niet kunnen duiden.

Simon Mamahit is rapper, presentator, onderzoeker en beleidsadviseur. In 2012 won hij de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland, tourde door Nederland en Europa in verschillende bands en formaties en heeft inmiddels een aardige discografie opgebouwd. In het bezit van een masterdiploma Onderwijskunde is hij al enige tijd actief in beleid met een focus op talentontwikkeling en urban culture.

Mede mogelijk gemaakt door

Contactpersonen

Heb je een vraag over een van de sessies? Laat het Elke weten.

Heb je vragen over marketing en publiciteit? Vraag het Nikkie.

Gerelateerd nieuws

Simone Atangana Bekono op shortlist Libris Literatuur Prijs

‘Een buitengewoon krachtig debuut’, aldus juryvoorzitter Lilianne Ploumen.

TAGS: roman simone atangana bekono debuut libris literatuur prijs

>

Simone Atangana Bekono interviewt schrijvers in nieuwe podcastreeks

Schrijver Simone Atangana Bekono gaat in gesprek met Alfred Schaffer, Radna Fabias en Daphne Huisden

TAGS: literatuur Spotify podcast verhalen soundcloud

>

Joost Oomen uitgeroepen tot literaire talent 2021

Joost Oomen is op de valreep van 2020 door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent van 2021.

TAGS:

>