Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

De Wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. De makers, deels afkomstig uit de talentontwikkelingstrajecten van De Nieuwe Oost, worden bij het maken van deze literaire talkshows inhoudelijk en productioneel ondersteund en begeleid.

Wintertuinsessies van Yentl van Stokkum en Nikki Dekker

In juni verschijnen twee nieuwe Wintertuinsessies: van Yentl van Stokkum en van Nikki Dekker. De makers geven elk hun eigen bijzondere draai aan hun sessie. Die van Yentl wordt een tweedelige podcast. Nikki’s Wintertuinsessie verschijnt als postpakket.

Wintertuinsessie Nikki Dekker

Nikki zwemt, verzamelt schelpen, is fan van vissen, en werkt aan een roman waarin al die liefdes een grote rol spelen. Deze liefdes staan ook centraal in haar Wintertuinsessie. In haar postpakket over zee onderzoekt Nikki wat de zee ons te vertellen heeft. Wat mensen kunnen leren over een inktvis die al 500 miljoen jaar in een schelp leeft, en wat de onderwaterwereld met queerness te maken heeft. 

Het pakket bevat onder meer een nieuw gedicht van Ronelda S. Kamfer (vertaald door Alfred Schaffer) en een interview met Auke-Florian Hiemstra.

Nikki’s postpakket over zee is te bestellen in onze webshop. Op ons literair platform Notulen van het Onzichtbare vind je alvast een voorproefje.

Wintertuinsessie Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum debuteerde in maart 2021 met de bundel Ik zeg Emily, waarin ze onder andere zoekt naar de grens tussen poëzie en bezwering. Deze grens maakt onderdeel uit van haar poëtica, maar ze weet nog niet precies op welke manier. Wel heeft ze met regelmaat het idee dat er iets in de letteren zit dat heel dicht tegen een vorm van magie aanschurkt. Misschien omdat schrijvers pogen door middel van taal een werkelijkheid te manifesteren. Misschien omdat poëzie een vorm van transformatie behelst. Of misschien komt het doordat schrijvers contact zoeken met iets dat vaak nog ongedefinieerd is. Een lezer, het onderwerp, de wereld om hen heen, zichzelf, iets hogers. Wie zal het zeggen.

In ieder geval is ook in een toverspreuk ieder woord belangrijk. Zoals voor een schrijver ieder woord belangrijk is. 

In het podcast-tweeluik It’s not literature. It’s witchcraft. gaat Yentl van Stokkum in gesprek met Charlotte Van den Broeck, Asha Karami, Nikki Dekker en Annemieke Dannenberg over hun werk, het schrijverschap, het voordragen van gedichten, het bezweren van lezers, feminisme, tarot en magie. Met als houvast een uitspraak die ooit werd gedaan over het werk van Clarice Lispector. ‘Be careful […] It’s not literature. It’s witchcraft.’ 

Te beluisteren op Spotify, Soundcloud of in je favoriete podcastapp. 

De Nieuwe Oost|Wintertuin · Wintertuinsessie It's not literature. It's witchcraft

Eerdere Wintertuinsessies

Simone Atangana Bekono – An Artist’s Duty

Een gesprek over engagement, dichterlijke vrijheid en de ontwikkeling van kunstenaarschap

Tijdens haar Wintertuinsessie ging Simone Atangana Bekono in gesprek met schrijvers Alfred Schaffer, Radna Fabias en Daphne Huisden naar aanleiding van twee uitspraken van Nina Simone betreffende haar visie op haar kunstenaarschap. Moet je ‘compleet jezelf zijn’ en het publiek dwingen middels die hyperindividuele expressie naar zichzelf te kijken? Of is het de taak van de maker om te reflecteren op wat zich in de (politieke) wereld afspeelt en geëngageerd zijn? De gesprekken vormden een podcastreeks die op Spotify of Soundcloud te beluisteren is.

Mede mogelijk gemaakt door

Contactpersonen

Heb je vragen over marketing en publiciteit? Vraag het Robin.

Gerelateerd nieuws

De Twintigers: twaalf debutanten op tour

Vanaf woensdag 2 februari presenteren De Twintigers zich aan het publiek met optredens op diverse podia in Nederland en België.

TAGS:

>

Eregast tijdens het Wintertuinfestival is Katarina Mitrović

De Servische schrijver Katarina Mitrović is de eerste genodigde in ons gloednieuwe internationale Writer in Residence-programma.

TAGS:

>

Het is zomer bij De Nieuwe Oost

We delen de fijnste culturele tips voor deze zomer.

TAGS:

>