Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Vierde reeks Wintertuinsessies

Voor het vierde jaar op rij organiseren wij Wintertuinsessies:  een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. De makers, deels afkomstig uit de talentontwikkelingstrajecten van De Nieuwe Oost, worden bij het maken van deze literaire talkshows inhoudelijk en productioneel ondersteund en begeleid.

Voor deze vierde reeks liggen de sessies in handen van Koen Frijns, Jaap Robben, Merel van Slobbe en Simon Mamahit! Binnenkort maken we het programma van Merel van Slobbe en Simon Mamahit bekend.

Festivalthema gastvrijheid - Jaap Robben

8 november - Galerie Bart - Nijmegen

Jaap Robben ging tijdens zijn wintertuinsessie verder in op het festivalthema ‘gastvrijheid’. Hij gaat in gesprek met schrijfster Manon Uphoff en de Deense schrijfster Dorthe Nors. In hoeverre vinden zij het belangrijk om een ander verhaal te vertellen?

Jaap Robben over zijn keuze voor Manon Uphoff en Dorthe Nors

“Toen ik gevraagd werd om een wintertuinsessie samen te stellen, wist ik al heel snel wie ik graag wilde spreken. Twee van de meest fascinerende en interessante auteurs die ik de afgelopen jaren las.

Ik kende Manon Uphoff al wel van naam, maar had nog nooit iets van haar gelezen. Tot haar laatste roman Vallen is als vliegen. Een roman die me letterlijk wakker hield, die terugkeerde in mijn dromen. Een roman zoals ik er nog nooit een las. Zo scherp van taal, alsof iemand vanaf bladzijde één luid in je gezicht begint te praten. En tegelijk zo diep ontroerend. Ik denk er nog wekelijks aan. Hoe kun je zo indirect schrijven en tegelijk zo de kern raken. Hoe maak je fictie van iets dat zo dichtbij staat? Hoe heeft ze überhaupt woorden gevonden voor dit boek?

De Deense schrijfster Dorthe Nors ontmoette ik een aantal jaar geleden op een festival in Londen. Ik was meteen vol aandacht voor alles wat zij vertelde. Sindsdien lees ik elk boek dat er in vertaling verschijnt. Haar zoekende personages fascineren me steeds. De gebeurtenissen in haar verhalen zijn klein. Steeds voelen die verhalen haast on-af. Dus lees ik het verhaal nog eens. En nog eens. En steeds weer verdiepen ze zich nog meer. Ik wil Dorthe zoveel vragen, over korte verhalen, over afzondering, over wolven.”

 

Mede mogelijk gemaakt door

Contactpersonen

Heb je een vraag over een van de sessies? Laat het Elke weten.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe chapbooks van Max Hermens en Merel van Slobbe

Veelbelovende schrijvers presenteren chapbooks tijdens het Wintertuinfestival

TAGS: wintertuinfestival chapbooks max hermens merel van slobbe

>

Koen Frijns stelt Wintertuinsessie samen

De wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen.

TAGS: literatuur muziek talkshow

>

Eerste namen Wintertuinfestival 2019 bekend!

Onder andere Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer en Aafke Romeijn zijn te gast.

TAGS: literatuur wintertuinfestival

>