Zoeken

Voor wie

Je kunt bij ons talentprogramma terecht als startende maker, maar ook als je al enige ervaring hebt. 

>Als startende maker bij ons kun je rekenen op intensieve begeleiding. We merken dat programmeurs, podia, grote theatergezelschappen, labels en uitgevers vaak niet de middelen of tijd hebben om makers net zo intensief te begeleiden als wij dat doen. Ook heb je bij ons profijt van een groot professioneel netwerk dat zich niet enkel binnen de eigen discipline afspeelt maar daar ook buiten treedt.

>Ook als mid-career kun je je bij ons verder ontwikkelen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid nieuwe makers te begeleiden en je omgekeerd te laten voeden door de nieuwe generatie. Wij zien dat makers die al wat verder op weg zijn in hun carrière vaak tussen wal en schip vallen bij subsidies, ontwikkelkansen en aandacht bij publiek en pers. Wij willen je de aandacht geven die je verdient!

 

Wat wij bieden

Wij bieden je artistieke begeleiding en zorgen dat je zakelijk goed wordt klaargestoomd. Denk aan:

  • coaching bij de totstandkoming van nieuw eigen werk;
  • ruimte voor repetities en onderzoekresidenties;
  • optredens in onze producties en programma’s en op de evenementen die we organiseren;
  • publicatie van relevant werk, zoals cd’s, catalogi, boeken en posters, zowel digitaal als analoog;
  • lesgeven in workshopprogramma’s van De Nieuwe Oost;
  • advies en vertegenwoordiging op zakelijk vlak, zoals hulp bij de marketing en het werken met opdrachtgevers; 
  • delen van ervaringen met andere disciplines en de mogelijkheid tot co-creaties;
  • introductie in onze netwerken, zoals onze samenwerking in Oost-Nederland voor jeugdtheater, ons netwerk voor popmuziek in Oost-Nederland en onze samenwerking met literaire organisaties uit tien verschillende landen.

Hoe wij werken

Ieder talent heeft andere behoeften. Wij kijken naar de ondersteuning die voor jou relevant is. Het maken van een voorstelling of uitbrengen van een plaat of boek is een van de doelen, maar zeker niet het enige. Onderzoeken, performen, workshops geven en commerciële en non-commerciële opdrachten uitvoeren, allemaal zijn dat activiteiten die zeer zeker ook bijdragen aan een duurzame zelfstandige beroepspraktijk. Dus ook daar zetten we op in. 

Ook wanneer je het ontwikkelprogramma hebt afgerond, blijven we met je in contact. Zo kun je ons altijd benaderen met een idee voor een project en blijven wij jou betrekken bij onze activiteiten.

Vier fases van talentontwikkeling bij De Nieuwe Oost (afhankelijk van je startvraag, kan ook korter zijn).

Fase 1 | duur op maat | 8-12 maanden
Inventarisatie van de doelen en ambities van de makers staat centraal. Dit is samen met onderzoek doen het startpunt voor deze fase. Bij performing kan dat ondersteund worden met een residentie en presentatie, bij publishing met de ontwikkeling van nieuwe teksten of tracks
onder begeleiding. Deze fase leidt onder meer tot online publicaties en optredens.

Fase 2 | duur op maat, gemiddeld 12-16 maanden
Deze fase staat in het teken van de vestiging en verdieping van het makerschap en de presentatie aan professionals uit het veld. Makers werken met een klein team toe naar een kleine productie die wordt getoond in thuisbasis Theater a/d Rijn en/of op andere plekken in het land (kleine tour). Makers komen zo in beeld bij professionals uit het veld, zoals programmeurs, festivals en uitgevers. Anderen werken in een residentie aan de publicatie van een chapbook en/of een ep­release. Het schrijven van een chapbook gebeurt onder begeleiding van een interne en een externe redacteur. Een ep­release wordt begeleid door De Nieuwe Oost en externe coaches.

Fase 3 | duur op maat, gemiddeld 12-16 maanden
De Nieuwe Oost ondersteunt makers in deze fase bij de verdieping en de verbreding van hun netwerk. Ze maken grotere producties met meer speelbeurten, of werken samen met een agent of boeker. De maker profileert zich steeds meer in een eigen beroepspraktijk en bouwt een netwerk om zich heen. Verdieping en onderzoek staan centraal (nog steeds onder begeleiding, maar minder intensief), naast de zakelijke ontwikkeling van een beroepspraktijk die in de volgende fase gevestigd kan worden. In fase 3 wordt het proces bovendien circulair: deze makers begeleiden nu ook beginnende makers in fase 1.

Fase 4 / Uitstroom | duur op maat: gemiddeld 12-16 maanden
In fase 4 krijgen de zelfstandig opererende makers vraaggerichte ondersteuning aan geboden, zoals hulp bij het oprichten van een stichting of bij het bouwen van een internationaal netwerk. Ze hebben een zelfstandige beroepspraktijk, een contract bij een uitgeverij of label, een eigen gezelschap of een eigen stichting. Makers initiëren eigen projecten en benaderen De Nieuwe Oost als coproducent. Zij vragen een deel van het productiebudget zelf aan of genereren andere eigen inkomsten. In fase 4 worden makers begeleid bij de ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten, positionering en marketing. Ze zijn bekend bij fondsen en hebben zich in fondsenwerving succesvol getoond. Ook hebben ze een artistiek team om zich heen gebouwd en een netwerk van professionals.

Waar je je kunt aanmelden

Heb je interesse in ons talentprogramma? Kom naar onze netwerkmeetings om met ons in gesprek te gaan of meld je direct aan. Wij maken graag kennis met jou en je werk en beslissen op basis daarvan of we je uitnodigen voor een gesprek. Onder de discipline van jouw keuze vind je meer informatie en kun je je aanmelden:

Uiteraard ben je altijd van harte welkom onze programma’s, voorstellingen en evenementen te bezoeken. Ook zo kun je onze makers ontmoeten en meer informatie inwinnen.