Muziek, Theater & Dans, Literatuur
Multidisciplinaire aanpak
De Nieuwe Oost, huis voor collectieve verbeelding, focust zich op makers vanuit drie disciplines, drie productiehuizen in drie steden:
MUZIEK (BRUT in Deventer), THEATER & DANS (Theater a/d Rijn in Arnhem) en LITERATUUR (Wintertuin in Nijmegen).
Samen hebben we een enorme slagkracht om te doen waar we voor staan: makers een brave space geven om te experimenteren en andere makers en publiek te ontmoeten. Zo ontstaan nieuwe inzichten en andere manieren van werken om krachtige (multidisciplinaire) producties te maken. Producties die publiek aan het denken zetten en naar meer smaken.
Huis voor collectieve verbeelding
Verbeelding stelt mensen in staat om alternatieve realiteiten, verbanden en mogelijkheden te bedenken. Collectieve verbeelding – het delen van die verbeelding door middel van kunst – speelt een cruciale rol bij het in kaart brengen van diepere, complexe verbanden: tussen mensen, tussen mens en omgeving, tussen mens en natuur, tussen heden en verleden, tussen onze innerlijke wereld en de processen in de samenleving waar we deel van zijn.
Complexe vragen en actuele verhalen
De Nieuwe Oost ziet een onontkoombare beweging bij een nieuwe generatie kunstenaars: vanuit een sterke betrokkenheid met de samenleving zetten zij hun creatieve kracht in om complexe vragen en actuele verhalen zichtbaar te maken. In hun maakpraktijk geven zij ruimte aan mensen en thema’s die minder vaak een podium krijgen. Ze laten zich niet beperken door de grenzen van bestaande structuren, maar werken dwars door disciplines en maatschappelijke sectoren heen. Het is deze generatie makers die De Nieuwe Oost een ontwikkelplek biedt.
Duurzame beroepspraktijk
De Nieuwe Oost is een artistieke netwerkorganisatie in Oost-Nederland waarin makers zich ontwikkelen tot professionals met een duurzame, vaak zelfstandige beroepspraktijk. Vanuit de regionale worteling in drie steden (Nijmegen, Arnhem en Deventer) en twee provincies (Gelderland en Overijssel) hebben we een sterke positie opgebouwd binnen het regionale, landelijke en internationale bestel. Makers vinden bij De Nieuwe Oost een plek voor discipline-overstijgende uitwisseling en artistieke ontwikkeling.
De succesvolle doorstroming van veel van onze makers naar een zelfstandige beroepspraktijk, de vorming van netwerken tussen makers en maatschappelijke partners, en de inzet van artistieke projecten in de samenleving zien wij als voorbeelden van geslaagde ontwikkeltrajecten.
Vraagstukken in de samenleving
De Nieuwe Oost oriënteert zich sterk op vraagstukken die spelen in de samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van ecologie, mentale kwetsbaarheid en sociale ongelijkheid. Als belangrijk onderdeel van de ontwikkel- en uitstroomtrajecten nemen makers deel aan of initiëren ze diverse programma’s, waaronder:
- Aan het water geboren, een samenwerking met Collectief Walden waarin we met een drijvende installatie op de Rijn een podium geven aan creaties, documentaire, muziek, interviews en lezingen over ecologie en samenleving.
- Schrijfwerkplaats voor nieuwkomers, een landelijk schrijfproject gericht op toegang tot het literair culturele veld voor schrijvers en vertellers met een migratieachtergrond of vluchtverleden.
- Robotstories, een schrijf- en performanceproject voor robots en professionals in de zorg gericht op mensen met beginnende dementie.
- Fading Sofa, een project gericht op de uitwisseling van ervaringen binnen Europa over mentale kwetsbaarheid bij jonge kunstenaars en hun publiek (2025).