Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Mart van Berckel

theatermaker

''Van Berckel is een ontdekking.'' - Volkskrant 2016 

Het werk van Mart van Berckel is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen naar zijn hand in eigenzinnige en associatieve theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en oog voor detail stemt hij beeld, muziek, tekst, licht en beweging op elkaar af. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen.

Mart: “Ik hou ervan om in mijn werk steeds weer een andere vorm te onderzoeken. Dat kan alle kanten op schieten: minimalistisch of heel extravagant, abstract of juist verhalend. Maar ik streef altijd naar oprechte manier om de blik van het publiek te verruimen: bijna vanuit kinderlijke verwondering, en zonder cynisme.”

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste, Zürich. Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ (2016) won de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg en werd tijdens het Fringe Festival bekroond met vijf sterren in de Theaterkrant. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij De Nieuwe Oost, Kameroperahuis, Theater Sonnevanck en NNT/Club Guy & Roni. Daarnaast geeft hij les op verschillende theater(voor)opleidingen en werkte hij als regieassistent bij De Nationale Opera mee aan producties van o.a. Robert Wilson. Vanaf 2021 is hij als regisseur vast verbonden aan NNT/Club Guy & Roni. Door het Fonds Podiumkunsten wordt van 2017 t/m 2019 zijn ontwikkelingstraject gesubsidieerd in de regeling Nieuwe Makers. Hij werkt op dit moment bij De Nieuwe Oost aan Continenten, dat in oktober 2019 in première gaat. Eerder maakte hij bij De Nieuwe Oost Blinden.

 

Dit seizoen te zien

Tien van Marts inspiratiebronnen

  1.   Erwin Wurm – One minute sculptures
  2.   Francis Poulenc – Melancholie
  3.   Simon Vinkenoog – Richtlijnen voor het nu
  4.   Harmony Korine – Skydiving Nuns  (uit ‘Mister Lonely’)
  5.   Inka Lindergård & Niclas Holmström – Watching Humans Watching
  6.    Francis Alÿs – Cuentos Patriótico
  7.   Mondriaan – Compositie (1921)
  8.   Bill Viola – The Quintet of the Astonished
  9.   Kusama – Obliteration Room
  10.   Romeo Castellucci – Hey Girl

Inspiratiebeelden

Voorstellingsbeelden

Lees meer

De pers over BlindenBekijk alle makers