Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Nikki Dekker

schrijver

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker. Haar werk werd gepubliceerd in onder andere De Gids, Revisor, Tirade en op De Optimist. Voor VPRO maakte ze de radiodocumentaires Iets doen, doe doe je dat en De oppas en ik.

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in Tirade, De Gids, Versal Magazine, De Revisor, Deus Ex Machina en op De Optimist. Ze trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2016 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten over de systemen waarin wij allen vastzitten en hoe je daaruit kunt breken. Momenteel werkt ze aan een langer essay en nieuwe gedichten. 

 

Volgende quote

Fragment uit 'een voorwerp dat nog leeft'

De Optimist publiceerde een fragment uit een voorwerp dat nog leeft van Nikki Dekker. Lees een exclusief voorproefje van het chapbook hier.

Te bestellen in onze webshop

een voorwerp dat nog leeft

Elke minuut worden in Nederland 1 koe, 1 lam, 3 kalveren, 28 varkens en 1093 kippen vermoord. Noem het boerderij, en het is een culturele traditie. Noem het bio-industrie, en het is een bedrijf dat goed of slecht gerund kan worden. Noem het moord, en ineens gaat het pijn doen.
Ziekte is winstgevend. Geweld is winstgevend. Moord is winstgevend.
Pijn is voelen dat er iets niet goed gaat. Als je gevraagd wordt dat te negeren, ermee te leven, word je gevraagd te leven met iets wat niet klopt.

In de essays en gedichten in een voorwerp dat nog leeft verbindt Nikki Dekker persoonlijke associaties, ideeën en ervaringen met een kritisch denken over kapitalisme, seksisme en kolonialisme. Ze schrijft over systemen, onderzoekt en bevraagt die, en wijst ons op de paradoxen waarin we ons bevinden. Welke vrijheden geven we ons lichaam, onze carrière en ons liefdesleven in een wereld die bepaald wordt door macht en marketing?

een voorwerp dat nog leeft is een gedachtecircus over activisme en magie, maar ook over een persoonlijke strijd.

Bestel een voorwerp dat nog leeft hier.Gerelateerd nieuws

Festivalavond vol aanstormend talent tijdens Nieuwe Types

Vrijdagavond 28 juni vindt 'De schrijvers van nu' plaats in Arnhem.

TAGS: literatuur festival Nieuwe Types arnhem

>