Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
makersnieuwsbrief

Op vrijdagavond 28 juni won Lisa Huissoon, vierdejaars ArtEZ Creative Writing, de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De winnende tekst heeft als titel Alle mensen die ik ken en is een poëtisch archief in boekvorm van alle mensen die ze kent – waarin hun namen gekoppeld worden aan relaties, locaties en associaties. Het was de vijfde keer dat deze prijs werd uitgereikt. 

Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk, variërend van proza tot poëzie en van scenario tot scripts, in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Persis Bekkering (De Volkskrant, De Gids, schrijver), Ellen van Tichelt (DeBuren) en Jibbe Willems (theaterauteur), beoordeelde deze teksten anoniem. De winnaar krijgt een geldbedrag gesponsord door CB, een online publicatie bij De Gids en een optreden op het Wintertuinfestival.

De jury koos voor Alle mensen die ik ken. “Een totaalkunstwerk dat er qua vorm uitspringt en onmogelijk in een genre te vatten is”, aldus het juryrapport. “De schrijver plaatst zichzelf in het middelpunt van die sociale relaties, waarin je als lezer verdwaalt, zoals het een goed labyrint betaamt. De schrijver onderneemt een poging om die relaties tastbaarder te maken en creëert een zelfportret door zelf afwezig te zijn. Soms kwetsbaar, soms lichtvoetig, met zinnetjes die in hun eenvoud een heel leven kunnen openen is dit werk met recht een meesterproef te noemen.”

ArtEZ Creative Writing-student Lot Veelenturf ontving voor het First Person Platform een speciale vermelding. Volgens de jury is het online platform voor Nederlandse genderqueer makers een grote, noodzakelijke aanvulling voor de Nederlandse literatuur en de samenleving als geheel. Het concept is daarbij diepgaand uitgedacht en het bijbehorende essay valt op door de heldere taal en humor.

De prijs werd in voorgaande jaren gewonnen door Selin Kuşçu (2018), Yelena Schmitz (2017), Lotte de Vos (2016) en Jorina van der Laan (2015).

Meer nieuws

De Nieuwe Oost zie je overal deze zomer

Van het Limburg Festival in Roermond tot festival Hongerige Wolf in Groningen.

TAGS: theater dans literatuur muziek festivals

>

Zomerproject The JAM

Theater aan de Rijn, Rozet en De Nieuwe Oost werken deze zomer samen voor de eerste editie van The JAM.

TAGS:

>

Festivalavond vol aanstormend talent tijdens Nieuwe Types

Vrijdagavond 28 juni vindt 'De schrijvers van nu' plaats in Arnhem.

TAGS: literatuur festival Nieuwe Types arnhem

>

Stagiair(e)s gezocht!

Kom jij ons dit najaar ondersteunen?

TAGS: stage vacature

>

Tour de Frino

Frino (aka Koen Frijns) speelt de komende maanden door het hele land zijn ep 'Nestgeur'

TAGS: muziek poezie

>