Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

De komende vier jaar nemen schrijvers Alma Mathijsen, Nikki Dekker en Lisa Weeda en literair professional Stefanie Liebreks deel aan de tweede editie van het Europese talentontwikkelproject Connecting Emerging Literary Artists (CELA). Ze sluiten aan bij uiteenlopende internationale activiteiten op het gebied van uitwisseling, professionalisering, residentie, presentatie en publicatie. Daarnaast zal werk van Mathijsen, Weeda en Dekker vertaald worden naar acht Europese talen.

CELA is in 2014 door ons geïnitieerd. Na een succesvolle eerste editie met zeven deelnemende landen, ondersteund door het Creative Europe programma van de EU, is afgelopen september de tweede editie van start gegaan. Aan CELA #2, opnieuw gefinancierd door de EU, doen elf Europese partners uit België, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Nederland mee. Dit resulteert in 30 schrijvers, 80 vertalers en 6 literair professionals, die zijn geworven door een open call. In Nederland gingen wij op zoek gaan naar schrijvers en literair professionals die klaar zijn voor een volgende stap in hun carrière. Voor de selectie van de Nederlandse vertalers werken we samen met de Vlaamse partners deBuren en PassaPorta. De kick-off van het project vindt plaats in januari 2020 tijdens de introductieweek in Brussel.

Over CELA
Connecting Emerging Literary Artists (CELA) is een uniek literair talentontwikkelproject dat opkomende schrijvers, vertalers en literair professionals uit Europa samenbrengt en hen ondersteunt bij de ontwikkeling van een internationale, zelfstandige beroepspraktijk. Dit doet CELA door middel van vertalingen, residentieprogramma’s, workshops en cursussen, representatie op boekenbeurzen en presentatie op festivals. 

CELA is in 2014 opgericht op initiatief van Wintertuin, aangesloten bij De Nieuwe Oost. Wintertuin zocht samen met partners uit zes Europese landen naar oplossingen voor een aantal negatieve trends in de literaire sector. De organisaties deelden de behoefte om een internationale infrastructuur voor literatuur op te bouwen, om daarmee de diversiteit in de Europese literatuur te handhaven en literaire makers de professionele duw in de rug te geven om succesvol te worden op internationaal niveau. De partners signaleerden dat er op een aantal gebieden in de literaire sector aansluiting mist tussen literair talent en de (Europese) markt. Ze hebben als doel om deze kloven te overbruggen door het opzetten van een duurzaam, Europees literair netwerk waar Europese literaire organisaties en een nieuwe generatie Europese literaire makers expertise en kennis uitwisselen en zich aan elkaar verbinden. Kijk voor meer info op cela-europe.com.

Bekijk volledig nieuws overzicht

Meer nieuws

Simone Atangana Bekono interviewt schrijvers in nieuwe podcastreeks

Schrijver Simone Atangana Bekono gaat in gesprek met Alfred Schaffer, Radna Fabias en Daphne Huisden

>

Joost Oomen uitgeroepen tot literaire talent 2021

Joost Oomen is op de valreep van 2020 door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent van 2021.

>

Theater- en dansaanbod 2021-2022 bekend

Speciaal voor programmeurs, theaters en festivals bundelen we het aanbod van onze theater- en dansproducties in 2021-2022.

>

Ruben Chi genomineerd voor Cultuurprijs Arnhem

Choreograaf en bewegingskunstenaar Ruben Chi is genomineerd voor Cultuurprijs Arnhem, de winnaar is op 29 januari bekend.

>

Nieuwe lichting chapbooks: Chris Lomans en Jorina van der Laan

Onze chapbookfamilie is met de literaire ep's van makers Chris Lomans en Jorina van der Laan twee exemplaren rijker.

>

Literair project in de buitenlucht: posterverhaal Jaap Robben

Jaap Robben schreef een verhaal dat in 25 hoofdstukken langs de weg, al wandelend of fietsend, te lezen is.

>