Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Op zondagmiddag 4 oktober won Tessa van Rooijen, vierdejaars ArtEZ Creative Writing, de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De winnende tekst heeft als titel prooidier en is een dichtbundel. Het was de zesde keer dat deze prijs werd uitgereikt. 

Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk, variërend van proza tot poëzie en van scenario tot scripts, in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Pete Wu (schrijver, journalist, redacteur bij De Gids), Willemijn Lindhout (zelfstandig redacteur), Anna Schoen (actrice, theatermaker, artistiek leider tgECHO) en Jeroen Dera (neerlandicus, poëziecriticus bij De Standaard en redacteur bij DW B), beoordeelde deze teksten anoniem. De winnaar krijgt een geldbedrag gesponsord door de opleidingen, een online publicatie bij De Gids en een optreden op een nog nader te bepalen programma van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

De jury koos voor prooidier. ‘Een opmerkelijk volwassen dichtbundel met een sterk geëngageerde blik,’ aldus de jury. ‘De gedichten zijn vaak fysiek en direct: de dichteres is zoekende naar haar plek in de maatschappij waar het patriarchaat het nog altijd voor het zeggen heeft. Waarom zouden zij en haar stem daar als vrouw, of queer, achterin de rij moeten aansluiten? Deze strijdbare blik op de wereld om zich heen vond de jury prijzenswaardig.’ Naast de inhoudelijke argumenten werd de jury ook overtuigd door de vorm. ‘De experimenteerlust en het vertelplezier spatten van de pagina’s,’ aldus de jury. ‘Vorm en inhoud zijn altijd weloverwogen op elkaar afgestemd en versterken elkaar […]. De jury is ook onder de indruk van de onderlinge samenhang van de gedichten in de bundel, waarbij het geheel is dan de som der delen.’

ArtEZ Creative Writing-student Francis Nagy ontving voor haar novelle morgen ruikt naar tijgers een eervolle vermelding: ‘Het gaat hier om sterk proza waarin elke zin op de juiste plek staat, en er in heel weinig zinnen een heel grote wereld wordt opgeroepen.’

De prijs werd in voorgaande jaren gewonnen door Lisa Huissoon (2019), Selin Kuşçu (2018), Yelena Schmitz (2017), Lotte de Vos (2016) en Jorina van der Laan (2015). De prijs wordt jaarlijks eind juni uitgereikt als onderdeel van Nieuwe Types, Festival voor nieuwe literatuur. Vanwege het coronavirus kon het festival dit jaar niet doorgaan, en vond er afgelopen weekend een digitale prijsuitreiking plaats.

Bekijk volledig nieuws overzicht

Meer nieuws

De Volkskrant geeft vier sterren aan debuutroman Simone Atangana Bekono

Confrontaties van Simone Atangana Bekono gaat over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.

>

De Nieuwe Oost | Wintertuin zoekt stagiair(e)s!

Word jij onze nieuwe stagiar(e) podiumredactie of kom jij stage lopen op onze marketing- en communicatieafdeling?

>

Geen Wintertuinfestival, maar Wintertuin2020

Coronaproof evenementen, zowel on- als offline, van september t/m december.

>

Najaarsprogramma Theater a/d Rijn online!

De Arnhemse Meisjes, Ludwig Bindervoet, Tim Hammer, Maison the Faux en Booi Kluiving zijn dit najaar te zien bij Theater a/d Rijn.

>

De Nieuwe Oost op de Bank | Deel 3

Het is een tijd waarin een nieuwe realiteit en dus nieuwe verhalen ontstaan. Lees over de initiatieven van onze makers.

>