Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Parkplan, Wout Waanders

Vorige week verscheen de debuutbundel Parkplan van Wout Waanders bij Uitgeverij De Harmonie. In zijn bundel combineert hij zijn fascinatie voor pretparken met zijn voorliefde voor gedichten. Het resultaat: een bijzondere uitgave die zich laat openvouwen als een plattegrond waarop je je eigen route uitstippelt langs 34 gedichten.

Wout Waanders  is schrijver van poëzie en proza, en een begenadigd performer. In 2019 en 2020 is hij daarnaast stadsdichter van Nijmegen. Ook is hij op het podium te vinden met Boyband, een vijfkoppige literaire boyband, en met electro-formatie Staatseinde. In 2015 verscheen zijn chapbook Olifantopia, ook verschenen als poster, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark. Wout heeft dan ook een levenslange fascinatie voor plattegronden van attractieparken. Wanneer hij niet in een pretpark te vinden is, schrijft hij gedichten. Dat poëzie ook een pretpark kan zijn, bewijst hij met zijn debuutbundel Parkplan.

Alvast een kijkje nemen in het park? Dat kan op het digitale literaire tijdschrift Notulen van het Onzichtbare. Simone Weimans interviewde Wout over zijn debuut voor Radio 1.

Het perenlied, Joost Oomen

Op 3 november debuteerde Joost Oomen met zijn roman Het perenlied. Verschenen bij Uitgeverij Querido. Het perenlied gaat over bieten, de kleur paars, zilver, 9/11, zeekoeien, Disney en vrijen. Romantiek en avontuur worden gekruist met bietensoep en roze dolfijnen. Met een vrolijk zingend, magisch-realistisch debuut als resultaat.

Joost Oomen schrijft en dicht. Hij publiceerde al de poëziebundels Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. In 2016 verscheen zijn chapbook De zon als hij valt, een novelle over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn. De tekst werd bewerkt tot een theaterstuk door Toneelgroep Azijn en toerde in 2019 door Nederland. In het voorjaar van 2021 verschijnt zijn chapbook in vertaling bij de Italiaanse uitgeverij Tunué.

In Het Perenlied wordt Gabriel verliefd op de Bietenkoningin, een meisje geboren uit drie bieten. Samen beramen ze een protestactie tegen het pretpark waar ze werken. Wanneer hun actie mislukt, vertrekt de Bietenkoningin naar New York om haar vader te zoeken, die daar zelf op zoek is gegaan naar zijn grote liefde, een collega die omkwam tijdens de aanslagen op het World Trade Center.

Lees ook alvast een voorproefje van Joosts debuut op Notulen van het Onzichtbare. Morgen is Joost te zien op het Crossing Border Festival in Amsterdam. De Leeuwarder Courant interviewde Joost over zijn debuut en eerder al stelde De Groene Amsterdammer hem zeven vragen, ook over Het perenlied.

Bekijk volledig nieuws overzicht

Meer nieuws

Overijssels Dichtersgilde zwaait af met bundel ‘Loop’

Het Overijssels Dichtersgilde neemt na twee jaar dichten voor Overijssel afscheid met de bundel 'Loop'.

>

Uurtje Oost gaat Online Door! Reserveer je gratis ticket

Een paar keer per maand opent Theater aan de Rijn haar deuren voor jonge makers met bruisende ideeën.

>

Dansfestival Moving Futures dit jaar online

Van 22 t/m 29 april kun je hét landelijke festival met de nieuwste generatie dansmakers, online meemaken.

>

Debuut ‘Ik zeg Emily’ van Yentl van Stokkum verschenen

Debuutbundel Yentl van Stokkum 'Ik zeg Emily' versmelt poëzie en spookverhaal.

>

Nu te beluisteren: Talkpoeder ep

Op 17 maart verschijnt de Talkpoeder ep, met acht nummers van vijf verschillende duo’s bestaande uit een producer en schrijver.

>

Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers in Roermond van start

Schrijvers Lana I. Nasser en Merlijn Huntjens begeleiden de deelnemers bij het schrijven van verhalen, gedichten en columns in het Nederland

>