Zoeken

Ja, ik ontvang graag
maandelijks jullie nieuws!

Ik ben geïnteresseerd in:

algemene nieuwsbrief
dans
literatuur
muziektheater
popmuziek
theater
EN

Een vakjury van de Volkskrant selecteert ieder jaar de literaire talenten om in het oog te houden. In 2020 was dit Iduna Paalman. Op de valreep van het meest bizarre jaar ooit riep de jury Joost Oomen uit tot het literaire talent van 2021. Simone Atangana Bekono werd de titel van derde talent toebedeeld.

Literaire talent 2021

In november 2020 verscheen de debuutroman van Joost Oomen Het Perenlied bij uitgeverij Querido. Over het schrijven van zijn roman vertelt hij in de Volkskrant aan Tom Hofland (literaire talent 2018):

‘Hoe kun je ongeremde vrolijkheid in je kunst brengen zonder dat het klef wordt? Met die vraag speelde ik in O Ratelslang en ik heb geprobeerd dat onderzoek voort te zetten in mijn roman. Ik wil de wereld vrolijker en minder efficiënt maken. Dat probeer ik op het toneel, maar dat kan ook op papier.’

Wat kunnen we van Joost verwachten in 2021? Deze maand verschijnt van zijn band Kruidkoek het nummer Vruchtjes eten op vinyl. In het voorjaar komt de Italiaanse vertaling van zijn chapbook De zon als hij valt uit bij uitgeverij Tunué. Ook wil Joost een boek schrijven over mensen die naar de maan verhuizen én nieuwe poëzie maken.

Het derde talent

Iets eerder in 2020, in september om precies te zijn, verscheen de debuutroman Confrontaties van Simone Atangana Bekono bij Lebowski Publishers. Eerder gaf de Volkskrant haar hier al vier welverdiende sterren voor:

‘Met Confrontaties maakt Atangana Bekono de hoge verwachtingen waar: het is een bijzondere roman en ik-verteller Salomé, de jongste dochter van een Kameroense vader en een Nederlandse moeder, is een boeiend personage.’

Voor Confrontaties werd Simone tot derde talent benoemd. Vorig jaar werd Simone ook al tot derde talent uitgeroepen wegens haar bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Deze bundeling van gedichten en brieven verscheen in 2020 in Engelse vertaling bij The Emma Press. Volgens de jury schrijft Simone op haar best in passages over racisme.

Voordrachten

Op Notulen van het Onzichtbare dragen Joost en Simone voor uit hun debuten.

Meer nieuws

Simone Atangana Bekono interviewt schrijvers in nieuwe podcastreeks

Schrijver Simone Atangana Bekono gaat in gesprek met Alfred Schaffer, Radna Fabias en Daphne Huisden

>

Theater- en dansaanbod 2021-2022 bekend

Speciaal voor programmeurs, theaters en festivals bundelen we het aanbod van onze theater- en dansproducties in 2021-2022.

>

Ruben Chi genomineerd voor Cultuurprijs Arnhem

Choreograaf en bewegingskunstenaar Ruben Chi is genomineerd voor Cultuurprijs Arnhem, de winnaar is op 29 januari bekend.

>

Nieuwe lichting chapbooks: Chris Lomans en Jorina van der Laan

Onze chapbookfamilie is met de literaire ep's van makers Chris Lomans en Jorina van der Laan twee exemplaren rijker.

>

Literair project in de buitenlucht: posterverhaal Jaap Robben

Jaap Robben schreef een verhaal dat in 25 hoofdstukken langs de weg, al wandelend of fietsend, te lezen is.

>