Over de producers en schrijvers
Elemenopee & Laurens van de Linde
Francesco ‘Chaz’ Taranto (1990) aka Elemenopee uit Zwolle is gitarist, componist voor media, televisie en theater, en producer. In 2018 werd hij als Elemenopee geselecteerd voor de Nieuwe Electronische Waar. Hij tourde in het verleden met onder andere Knarsetand (KNARS) en Stefany June, en is tegenwoordig nog actief bij reggae/hiphop groep Roots Rising. Ambient house is misschien wel de meest treffende omschrijving voor zijn sound, maar ook dub techno klinkt Francesco niet vreemd in de oren. ‘Ruimtelijk, melancholisch en met veel percussie, dat is de rode draad.’ Leidend blijft in ieder geval dat de muziek een analoge feel moet hebben: ‘want de onvoorspelbaarheid van analoge synthesizers geeft juist die extra magie aan elektronische muziek. Ze moeten voelen als instrumenten, niet machines.’
Laurens van de Linde (1993) is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in VOX, op De Optimist, in de literaire podcast Ondercast, en trad op tijdens onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en het Nijmeegs Boekenfeest, en maakte een audiovoorstelling voor Oorzaken Festival in samenwerking met 6 andere makers. In 2018 bracht Laurens onder de naam LRNS de cassette Indoor Astronauts uit, en in april 2019 stond hij met Nederlandstalige liedjes in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Doornroosje. Laurens zit in een literaire boyband: BOYBAND, de literaire boyband.
Brakefast & Merel van Slobbe
Christijn Winkelmolen (1996) aka BrakeFast uit Nijmegen produceert sinds 2012 tracks en bracht het afgelopen jaar twee tracks uit, waarvan Chirp er één is. Met 20.000 views op YouTube en 11.000 plays op Soundcloud heeft dat nummer al aardig wat belangstelling geoogst. Het recept? Energieke, ‘uplifting’ tracks waarbij het ritme zeker niet altijd een four-to-the-floor hoeft te zijn. Christijn wordt erg geïnspireerd door wat er mogelijk is met future bass en trap. In zijn eigen muziek ‘lab’ smeedt hij allerlei invloeden aan elkaar en experimenteert hij flink met de grenzen van genres.
Merel van Slobbe (1992) schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2016 campusdichter was. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs, en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Merel is onderdeel van het dichterscollectief Poẽzie Colada, dat literaire avonden op verschillende locaties organiseert. In 2019 verscheen haar chapbook Aan de rand van een lichaam bij Wintertuin Uitgeverij.
B-9 & Koen Frijns
Bastiaan van Vuren aka B-9 is onderdeel van de Burger Beurs 2020 en heeft in 2019 meegedaan aan de Popronde. Ook Nieuwe Elektronische Waar, Eurosonic en Booster kan hij van zijn lijstje afvinken. Van jongs af aan componeert hij zijn eigen muziek op de piano, en uiteindelijk is dit steeds meer elektronisch geworden. In zijn muziek worden invloeden vanuit allerlei genres ge-blend in een mysterieuze en moderne mix van Electronica en Bass music. Naast piano spelen en produceren maakt Bastiaan ook zijn eigen videoclips en draait hij als DJ. Tijdens zijn live shows wordt muziek gecombineerd met dans, visuals en andere kunstvormen.
Koen Frijns (1993) schrijft proza, poëzie en theater en is een begenadigd performer. Hij studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ en maakte tijdens zijn studie verschillende solovoorstellingen: De parkieten kwetteren harder, over de gevolgen van tinnitus, en De man van klei, over Koens oud-oom, die omkwam bij een modderlawine op de Sint-Pietersberg. Hij droeg voor op onder andere Lowlands, Down the Rabbit Hole en Wintertuinfestival. In 2016 werd hij geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Koen geeft les binnen het Verhalenhuis. Naast schrijver is Koen muzikant. Onder de naam Frino bracht hij samen met producer Ruben den Brok in het voorjaar van 2019 de EP Nestgeur uit en in 2020 volgt Grindtegeltuin. Ook is hij lid van BOYBAND, de literaire boyband.
Hijmer & Chris Lomans
Obi Michels aka Hijmer uit Nijmegen gooit al zijn energie en emoties in zijn downtempo, ambient-achtige muziek. Hij laat diepe duistere bassen en snijdende synthesizers als een verhaaltje door je speakers schallen. Zijn minimale muziek luister je bij voorkeur thuis, niet in een club, zodat je de emotie kan voelen. Laag en nostalgisch, in de stijl van Massive Attack, ODESZA en ZHU. Ook Lorn is een grote inspiratie voor Hijmer. Voor de vocals die je op bijna al zijn nummers hoort werkt hij samen met verschillende zangeressen.
Chris Lomans (1994) is schrijver. Hen studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de experimentele novelle Een mensvormig gat, waarin hen het poëtische en het prozaïsche probeert te laten versmelten, een ontwikkeling die samenvalt met de manier waarop een fictieve stad wordt heroverd door de natuur. Chris werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waar hen onderzoek deed naar vloeibaarheid binnen het lichamelijke en het spirituele. Hen houdt van teksten die zich niet laten vangen in een genre. Chris is begeleider van Literatuurnest in Nijmegen, en droeg voor op onder meer Brainwash Festival, Wintertuinfestival, Nieuwe Types, en bij Perdu en Frontaal, waarbij hen zichzelf vaak begeleidde met bezwerende live soundscapes. In 2020 nam hen deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en verscheen hun chapbook Blijf de kou wegstrijken bij Wintertuin Uitgeverij. Chris zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.
BrotherTill & Lisa Weeda
BrotherTill is een samensmelting van spoken word, elektronische muziek en visual-art. Al jaren werken de twee broers samen in de performance kunsten. Een concert? Een performance? Een voorstelling met video? Of alles samen? Het duo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met intense multimediale, behoorlijk vervreemdende en soms absurdistische concepten waar muziek, spoken word, video en performance art samengaan. Het concept van de broers van Til prikkelt, bijt en schuurt, spreekt de zintuigen op meerdere lagen diepgaand aan en is spectaculair kleurrijk en beeldend. BrotherTill zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | pop.
Lisa Weeda (1989) schrijft proza. Ze maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, geeft les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en de Rockacademie en regisseerde de VR-productie ROZSYPNE over het oorlogsgebied in Oekraïne, die in maart 2019 in première ging op het Passa Porta Festival. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, de Volkskrant, de Revisor en Tirade. In 2015 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In 2016 nam ze deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook De benen van Petrovski. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij Uitgeverij De Bezige Bij. Lisa is geselecteerd voor de tweede editie van CELA.